Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 21 mei 2014

Woorden waarvan je niet wist dat ze bestonden

Niemand had je vertelt dat bij het krijgen van kinderen een compleet nieuw vocabulair hoort. Van deze woorden hadden wij in ieder geval nog nóóit van gehoord. Jij wel? Een kort baby woordenboek:

Bilirubine

Definitie: Een afvalstofje dat een pasgeboren baby aanmaakt, waardoor hij een beetje geel ziet.

BMR

Definitie: Niet te verwarren met nieuwsradio BNR. Een acroniem voor Bof, Mazelen en Rodehond. Een spuitje wat ze rond veertien maanden krijgen.

Bjorn

Definitie: Hoe je een kind ronddraagt (en niet nadat je in een hotel bent wakker geworden met een tijger in de badkamer)

Bugaboo

Definitie: Een vrij prijzige kinderwagen die komt in leuke kleuren en prints (Andy Warhol-print of Viktor & Rolf-versie anyone?).

Maar vlak de opmars van de Joolz niet uit. Het Nederlandse zusje is volwassen geworden en wordt steeds vaker gespot bij bn’ers en early adapters. De nieuwe Joolz Geo is er voor duo gebruik.

Colostrum

Definitie: De eerste ‘melk’ die een moeder maakt is erg gezond voor de baby, maar ziet er nogal apart uit in vergelijking met de melk daarna.

Hydrofiel-luier

Definitie: Katoenen, dunne luier voor de jongste baby’s. Althans, verloskundigen grijpen ook vaak naar gewone, waardoor je ze vaak voor niets hebt gekocht. Bij ons vooral in gebruik als spuugdoekjes. Doen het na de babytijd ook wonderbaarlijk goed als theedoeken. Met dank aan hofleverancier HEMA in vele kleuren en printjes verkrijgbaar of bij de mooie site van Hydrofiele doeken.

Kraamverband

Definitie: Maandverband maatje matras. Bij gebruik zijn mega-onderbroeken genoodzaakt. Op het moment dat je ze gebruikt doet het je geen zier. Als het maar overgaat…

Mamnesia

Definitie: Je vergeet alles. Maar dan ook echt álles! Lees ook: Lijd jij aan mamnesia?

Maxi cosi, maxi taxi, maxi swing

Definitie: Een kinderstoel, buggy en schommel van hetzelfde merk dat allemaal súperhandig te combineren is als we de verpakking mogen geloven.

Meconium

Definitie: Het allervieste wat je ooit gaat zien. De baby’s eerste poep: variërend van donkergroen tot zwartbruin. Het lijkt teer en is vrij lastig te verwijderen. Omdat je geheid in je post bevallingsroes zit detecteer je het pas later als vies.

NSO

Definitie: Naschoolse opvang, niet te verwarren met BSO (buitenschoolse opvang). Prijs? Ongeveer gelijk.

Oei, ik groei

Definitie: Niet een hele slechte uitspraak, maar hét handboek voor de beginnende ouder. Wie is er niet de kraamtijd mee doorgekomen? Trouwens, superhandig: er is ook een app waarmee je de moodswings van je baby bijhoudt>

Oxytocine

Definitie: Mega-heftig hormoon wat je tijdens de bevalling kunt ruiken. Dit hormoon brengt o.a. de borstvoeding op gang.

Prematuurtje

Definitie: Early bird. Als de baby tussen de 27ste en 37ste zwangerschapsweek wordt geboren.

Reflux

Definitie: Als je kindje dat heeft, nemen wij nu al de pet voor je af. Zo zielig! Het ‘teruggeven’ (lees: kotsen) van voeding door de baby. Komt meestal omdat de maagklep nog niet goed werkt.

Smut

Definitie: Een chagerijnige baby die niks wil. Ja, alleen dreinen en jengelen.

Strippen

Definitie: Hier niks spannends voor je man. Strippen is een manier op de bevalling op gang te helpen. De verloskundige of gynaecoloog probeert de vliezen wat los te ‘woelen’.

Reageer op artikel:
Woorden waarvan je niet wist dat ze bestonden
Sluiten