Redactie
Redactie Kids 13 mrt 2016

Woordenboek voor de kersverse moeder

En ik maar denken dat mijn vocabulaire toereikend was. Mooi niet. Al die tijd was een deel van het woordenboek voor mij gesloten geweest: het woordenboek dat alleen (nieuwe) moeders kennen. Doe jezelf of een andere moeder-in-spé een plezier en wijd hem alvast in het lexicon in.

[STAP stap=”1″]

‘Ze komt ongeveer elke twee uur’

Waar ik vroeger dacht deze gewoonte alleen aan overactieve nymfomanen toebedeeld was, weet ik inmiddels beter.

[STAP stap=”2″]

Curve

Ik heb economie in 4VWO laten vallen, vandaar. Op het consultatiebureau wist ik trouwens gelijk weer waarom. Niks voor mij, zo’n curve.

[STAP stap=”3″]

Consultatiebureau

Ik wist eigenlijk nooit precies wat moeders en kinderen daar nou precies deden. Ook wel consternatiebureau genoemd – for obvious reasons.

[STAP stap=”4″]

Hydrofiel

Je koopt ze bij de HEMA en je hebt er heel veel van nodig.

[STAP stap=”5″]

KV en BV

Een BV is een besloten vennootschap of een manier om aan te geven dat er een voorbeeld volgt. KV is de afkorting die ik in mijn dagen als horecamedewerker gebruikte om te noteren wanneer iemand een koffie
verkeerd bestelde. Those days are gone: kunstvoeding versus borstvoeding, that’s the question.

[STAP stap=”6″]

Borstvoedingsmaffia

Best wel vervelende mensen, vind ik. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik het na een week proberen opgegeven heb, dat borstvoeden.

Bron: Tumblr

[STAP stap=”7″]

Meconium

Eerst dacht ik dat mijn kind een of andere ingewikkelde scheikundige kortsluiting veroorzaakt had, maar meconium bleek de naam voor de zwarte, teer-achtige ontlasting die je baby de eerste dagen produceert (ook wel kinder- of darmperk genoemd).

[STAP stap=”8″]

Het vocabulaire der draagdoeken

Artipoppe, Yaro, Little Frog, ByKay, geweven doeken, rekbare doeken, buikdragen, rugdragen, ergonomisch dragen? Say what?

[STAP stap=”9″]

Gina Ford

Niemand heeft ‘r ooit in het echt ontmoet, maar elke (nieuwe) moeder kent haar naam.

[STAP stap=”10″]

Tijgermoeder

Ik dacht dat die Amy Chua heel graag leggings met tijger- of luipaardprint droeg. Niet dus.

[STAP stap=”11″]

Dolfijnmoeder

Staat lijnrecht tegenover de tijgermama. Lees zelf maar: tijgermoeder versus dolfijnmoeder.

[STAP stap=”12″]

Buikligging

En dat moet je dus stimuleren. Niet als ‘ie slaapt, maar als ‘ie wakker is. In het Engels heet het tummy time. Lief.

[STAP stap=”13″]

Billendoekjes

Maar oké, daarvan kun je ook zonder dit woordenboek wel grofweg bedenken wat het inhoudt.

[STAP stap=”14″]

Maten XXXXS-XS

50 is de kleinste maat, daar heb je – afhankelijk van hoe groot je kind bij geboorte is – niet heel lang lol aan. Als ze ongeveer een jaar is, is maat 80 goed. Daartussenin is het gokken. Ik had in mijn portemonnee een klein briefje met daarop de maten corresponderend met de maten, dat hielp. Luiermaten van 1-5, hier en daar met een ‘plus’, ‘mini’ of ‘maxi’ erbij: een studie op zich.

[STAP stap=”15″]

Dentalspeen en speen-met-kersvorm

Fopspeen, speen-met-kersvorm en de dentalspeen. Het eerste jaar (twee?) kan je vaak niet zonder, en daarna wil je er graag zo snel mogelijk weer vanaf. Ze zijn er in verschillende vormen, waarvan de speen in kersvorm en de dentalspeen de bekendste zijn. Men zegt vaak dat de dentalspeen (platte, schuin aflopende vorm) beter is voor tanden dan de speen met de ronde top (kersvorm). Ook kan een baby de dentalspeen makkelijk in z’n mond houden, waardoor ‘ie minder snel op de grond valt (de speen, niet de baby).

[STAP stap=”16″]

‘Mondje terug’

Het is zoals het is: het woord dekt de lading. Je allerliefste geeft tijdens of na de borstvoeding een mondje – met inhoud – aan je terug.

[STAP stap=”17″]

Rugby en Madonna

Mama’s die borstvoeding geven, maakt de eerste weken kennis met deze bijzondere benamingen voor houdingen om je kind te voeden.

[STAP stap=”18″]

Bugaboo

Als een merk de naam van het produkt vervangen heeft, dan weet je dat marketingafdeling goed werk doet. Niemand heeft het over ‘een kinderwagen van Bugaboo’, maar gewoon over ‘de Bugaboo’. Het is trouwens een Nederlands bedrijf, hoe cool is dat? De eerste schetsen werden begin jaren ‘90 gemaakt op de Design Academy in Eindhoven.

Bron: Etsy

[STAP stap=”19″]

Maxi-cosi

Zelfde verhaal. Het duurde bij mij trouwens wel even voordat ik precies doorhad wanneer men het precies over welk onderdeel had.

[STAP stap=”20″]

Isofix

Zie #19, daar hoort het bij. Meer moet je mij ook niet vragen.

Welk woord ontbreekt er nog? Laat het ons weten via Facebook

Lees ook : 9 woorden uit de Dikke Van Moeders: hét woordenboek voor mommy’s>

Reageer op artikel:
Woordenboek voor de kersverse moeder
Sluiten