Eva Dusch
Eva Dusch 1. Categories 3 september 2015

Word jij ook gastgezin van een vluchteling?

Het schokkende beeld van het verdronken Syrische jongetje Aylan ging gisteren de hele wereld over. Hij werd instant hét symbool van ‘de vluchteling’, maar ook eindelijk de aanzet tot de mooiste (burger)initiatieven.

Soms vraag je je af wat er moet gebeuren om mensen écht stil te laten staan bij de ernst van een gebeurtenis. Of überhaupt bij de waarde van het menselijk leven. In de meeste gevallen moet er dan iets verschrikkelijks gebeuren bij jezelf of de mensen om je heen. Óf je krijgt een foto voor je kiezen die zo treffend en schokkend is, dat het ons allen kippenvel geeft of zelfs tranen in de ogen. De Britse krant The Independent sloeg met deze kop gister dan ook de spijker op z’n kop: ‘Als deze foto’s Europa’s houding ten opzichte van vluchtelingen niet veranderen, wat dan wel?’

In The Independant >

Ook andere media wereldwijd reageren massaal:

In De Turkse krant Daily Sabah>

In The New York Times >

In De Volkskrant >

De wereld over

Het schokkende beeld van de 3-jarige Turkse Aylan Kurdi ging in no time het hele web over en werd trending topic op social media. Op Twitter verscheen al snel de hashtag ‘KıyıyaVuranInsanlık’ wat betekent ‘menselijkheid verloren en aangespoeld’. De foto schijnt het antwoord op de laconieke houding van mensen én politici op het feit dat er weer een boot vol vluchtelingen is gezonken, iets dat ook het bloed doet koken van onze columnist Phileine.

‘De foto schijnt het antwoord op de laconieke houding van mensen’

Al snel na de gruwelijke foto, doken ook beelden op van het gezin van Aylan in betere tijden. Zo is hij op deze foto’s te zien samen met zijn 5-jarige broertje Galip, die ook om het leven is gekomen.

Kinderen van vluchtelingen

Zou de foto net zo veel impact hebben gehad als het geen kind maar een volwassenen persoon was geweest? Ook bij Famme riep het beeld van dit kleine kind ontzettend veel emoties op, maar ook het bewustzijn dat we uiteindelijk allemaal mens zijn en elkaar kunnen en moeten helpen waar mogelijk. Onlangs postte we over dit filmpje van Save the Children UK, waarin het leven van een kind in Syrië wordt nagebootst.

Hulp bieden

Dat we nu pas de ernst van de situatie inzien, bleek wel uit de miljoenen reacties op social media en de massale oproep om de vluchtelingen toe te laten tot Europa. Maar het blijkt nog meer uit de vele initiatieven die spontaan en à la minuut zijn opgezet door organisaties en mensen die persoonlijk aanbieden om vluchtelingen op te vangen.

‘Dat we nu pas de ernst van de situatie inzien, bleek wel uit de miljoenen reacties’

Meer dan 12.000 mensen verklaren op deze Facebookpagina dat zij willen dat IJsland meer Syrische vluchtelingen opneemt. En ‘Refugees Welcome’, een organisatie uit Berlijn die zich het beste laat omschrijven als ‘Airbnb voor vluchtelingen’, heeft de deuren wagenwijd open staan.

Word jij een gastgezin?

Ook in Nederland worden mooie initiatieven opgezet, zo hebben Jurrien en Janet ten Brinke uit Apeldoorn via Facebook een oproep gedaan om vluchtelingen op te vangen als gastgezin. Janet: ‘We vinden het heel erg om te zien hoe verdeeld de wereld is, zeker in dit soort situaties. We wilden hier iets mee doen en vooral ook iets doen voor deze kinderen. Het is zo mooi om te zien dat als je liefde geeft, je dit ook terugkrijgt.’ Ze hebben al ruim 3.000 aanmeldingen binnen. Janet vertelt overweldigt te zijn door het succes. ‘Dit is echt fantastisch!’

Een paar dagen geleden werd de Facebook pagina ‘Ik ben een gastgezin voor een vluchteling’ gelanceerd. De teller staat op meer dan 15.000 likes.

Jurrien en Janet ten Brinke uit Apeldoorn, samen met hun vijf kinderen. Ze roepen mensen via Facebook op om vluchtelingen op te vangen als gastgezin.

Ook jij kunt je opgeven als gastgezin via dit formulier. Misschien heb je een slaapkamer vrij? Of kun je ze een kop koffie aanbieden? Heb je warme kleren die ze mogen hebben? Alles helpt.

Wat deed de foto met jou? En zou jij ook als gastgezin willen optreden voor de vluchtelingen? Praat erover mee op Facebook.

Reageer op artikel:
Word jij ook gastgezin van een vluchteling?
Sluiten