Redactie
Redactie Mind 7 mrt 2016

Wordt het tijd dat een Disney figuur ook homoseksueel kan zijn?

Sneeuwwitje, Assepoester, Lady en de Vagebond, Jungle Book, de kleine Zeemeermin en Belle en het Beest. Allemaal voorbeelden van oude Disney klassiekers die het thema liefde belichten via schattige animatie karakters. En we laten ze allemaal nog zien aan ons kroost. Megahit Frozen vormt hier ook geen uitzondering op. Online magazine Bedrock schreef een mooi pleidooi voor homo erkenning in Disney films.

Alladin en Yasmine, Belle en het Beest. Je hoort de eerste klanken van de themesongs in je hoofd al afspelen. Jaren nadat ze zijn uitgebracht zijn het vandaag de dag nog steeds deze films die het merendeel van kinderen te zien krijgen nog voordat ze kunnen lopen, en laten we wel zijn; natuurlijk pak je deze films erbij.

Disney hits

Robin Hood, een persoonlijke favoriet, zou ik nog steeds niet wegklikken als hij op zondagochtend voorbij komt. Naast deze klassiekers blijven de Disney hits zich opvolgen met vele andere titels, van een Frozen tot een Inside Out. De spannende personages en meeslepende nummers klinken elke ochtend in vele huiskamers door, net zoals dit dertig jaar geleden ook al het geval was. Eigenlijk is er dan ook weinig veranderd. Los van het feit dat eigenlijk alles veranderd is.

Belle vindt het Beest, Assepoester vindt haar Prins en Erik vindt zijn Ariël

Ondanks dat de verhalen in Disney films zo verschillend zijn, is er een belangrijk gegeven vrijwel altijd constant. Dit gegeven begint ergens in het midden, loopt tot het einde door en gaat ongeveer zo: de liefde wordt gezocht en de liefde wordt van beide kanten gelukkig beantwoord. Belle vindt het Beest, Assepoester vindt haar Prins en Erik vindt zijn Ariël. Hoewel het bij die laatste overigens wel erg lang spannend bleef. Hoe dan ook staat de liefde, prachtig als ze is, vaker wel dan niet centraal in de filmklassiekers.

Volgens sommige psychologen leert Disney je dan ook al op jonge leeftijd hoe fantastisch liefde kan zijn en dat er in principe weinig of niets onbereikbaar is. Alleen dan wel als het even kan met één soort liefde: hetero liefde

Lees hier verder op Bedrock een laat ons weten wat jouw mening is!

Reageer op artikel:
Wordt het tijd dat een Disney figuur ook homoseksueel kan zijn?
Sluiten