Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Body 17 sep 2016

8 dingen die je niet voor je dokter mag verzwijgen

Dat schaapachtige lachje als de dokter vraagt of je de afgelopen tijd alcohol gedronken hebt. Want laat je die drie rode wijn van zaterdag achterwege? Of dat je recentelijk weer ‘af en toe’ een sigaretje rookt? Laat staan het aantal bedpartners.

Dokters vragen veel. Soms té veel. Sommige van die vragen zijn ontzettend confronterend. Jij wil immers aan niemand toegeven dat je de afgelopen tijd echt niet zo veel gesport hebt als dat je zou willen. Een leugentje om bestwil kan in dit geval geen kwaad, toch? Fout gedacht. Deze dingen moet je juist níet verzwijgen.

1. ‘Ja hoor, ik neem mijn medicijnen precíes zoals je me verteld hebt’

Vergeten om je medicijnen voor het eten in te nemen? Och, dan doe je het snel na het eten. Niemand die het merkt, toch? Fout. Het is belangrijk om altijd te vermelden als je het een (of meerdere) keren vergeten bent. Alleen op deze manier kan de dokter de medicatie aanpassen, of een andere dosering voorschrijven.

2. ‘Ik gebruik geen andere medicijnen op het moment’

Is een lastige, want wat valt er nou precies onder medicijnen? Bloedverdunners, antibiotica, antidepressiva, medicijnen voor je hart, aspirines, mineralen, aminozuren, homeopathische geneesmiddelen en extra vitaminen. En, erg belangrijk, anticonceptie valt ook onder medicatie. Meer dan je dacht, niet? Volgende keer dus even vertellen aan je huisarts.

3. ‘Ik drink niet zo veel alcohol’

Meestal is hier een verschil tussen wat jij onder veel verstaat en wat de dokter onder veel verstaat. Volgens thuisarts.nl zou je niet meer dan één glas per dag mogen drinken. En nee, twee dagen in de week vijf wijntjes mag dus níet. Daarnaast kan alcohol het effect van de medicijnen erg beïnvloeden.

4. ‘Ik? Een roker? Pffff, al láng niet meer.’

Je bent immers al vijf dagen gestopt. Ook een veel gehoord excuus: ‘ik rook alleen op feestjes’ en ‘ik rook alleen in het weekend’. Deze informatie kan erg belangrijk zijn voor een dokter. Niet meer verzwijgen dus.

5. ‘Ik beweeg voldoende en eet genoeg groente en fruit’

Ja, je bent lid van de sportschool, maar je weet zelf ook best dat je daar al een maand niet meer binnen geweest bent. En de woorden an apple a day keeps the doctor away, staan leuker op papier dan dat ze in werkelijkheid zijn. Je dagelijkse portie vitaminen binnenkrijgen, daar sjoemelen we allemaal mee, maar laat het je dokter toch maar even weten.

LEES OOK: Neem jij wel eens melatonine? Dan moet je dit even lezen

6. ‘Neuh, ik gebruik niet zo veel pijnstillers thuis’

Misschien een enge gedachte, maar je kunt echt ziek worden van pijnstillers. Dus wanneer je tegen de dokter zegt dat je zo af en toe een paracetamol slikt, terwijl je in werkelijkheid dagelijks vier Ibuprofen naar binnen knalt, kunnen er verkeerde conclusies getrokken worden.

7. ‘Nee hoor, het doet geen pijn…’

… terwijl je met moeite probeert om de tranen uit je ogen te verbergen. Nee dames, als het pijn doet moet je dat meteen laten weten. Sommige patiënten gaan er van uit dat de dokter vindt dat ze zich aanstellen. Nergens voor nodig, de dokter wil juist weten waar en wanneer iets pijn doet.

8. ‘Oh ja, ik begrijp precies wat je bedoelt’

Dokterstaal is niet zelden abracadabra voor de leek. Onderzoek wees al eerder uit dat 40 tot 80 procent van de medische informatie vergeten is als we terug komen van de dokter. De dokter vindt het heus niet erg om even op te schrijven wat er allemaal loos is, zodat jij thuis alles goed terug kunt lezen.

Eh, wow. (Zo)veel zwangere vrouwen roken door tijdens hun zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8 dingen die je niet voor je dokter mag verzwijgen
Sluiten