Yara Mens
Yara Mens Gezondheid 24 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

YES! Een middagdutje is supergezond!

Oke, je hebt een uurtje vrij. Wat ga je doen? Een rondje hardlopen of toch nog even je bed in voor een kleine siësta? Je neigt misschien naar hardlopen ‘omdat het een stuk beter voor je is’, maar gelukkig hebben wij goed nieuws! Powernappen is namelijk ook goed voor je gezondheid én je wordt er zelfs slimmer van.

LEES OOK: Wetenschap bewijst het: ‘Van chocola word je slimmer!’ 

Ehhh, hoe zit dat dan precies?

Uit verschillende onderzoeken kwam de positieve werking van een middagdutje naar voren. Zo werd voor een studie die werd gepubliceerd in the Journal of the American Geriatrics Society aan 3000 oudere Chinese volwassen gevraagd naar hun slaapgewoontes en werden ze getest op hun cognitieve vaardigheden. Daaruit bleek dat de degene die middagdutjes deden betere resultaten haalden dan de niet-nappers. Met name de midagdutters die regelmatig meer dan 30 minuten sliepen, en korter dan 90 minuten, scoorden goed. Een dagelijks ‘gematigd dutje’ helpt volgens dit onderzoek dus bij een betere cognitieve werking als je wat ouder wordt.

Effectief problemen oplossen

Dat is niet het enige voordeel. Uit onderzoek van de Harvard University kwam ander positief nieuws: zij concludeerden dat powernappende mensen effectievere probleemoplossers zijn. Bovendien kwam uit hun studie ook naar voren dat middagdutjes helpen voor het bevorderen van je geheugen en je creativiteit, en helpen ze voor het onderscheid maken tussen belangrijke en minder belangrijke informatie.

LEES OOK: Een heet bad is (bijna) net zo gezond als een uur sporten 

And the best is yet to come….

De National Sleep Foundation komt met meer goed nieuws. Volgens hen zorgt een powernap voor een betere focus, meer heeft het ook andere mentale voordelen. Zo is het een soort ‘mini-vakantie’, die zowel lichaam en geest ontspanning bieden en zorgen middagdutjes voor verjonging (beste voordeel wat we tot nu toe hebben gehoord!)

Een middagdutje? Geen luie slechte gewoonte dus, maar goed voor je gezondheid, intelligentie, creativiteit en je voelt je er nog jonger door ook! Dusssss, slaap lekker!

En als je dan toch bezig bent…In dit café kun je gewoon een dutje doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
YES! Een middagdutje is supergezond!
Sluiten