Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 28 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Yes! Linkshandigen zijn getalenteerder dan rechtshandigen

Vroeger werden linkshandigen geforceerd om toch met rechts te schrijven, omdat dit de standaard was. Gelukkig werd de mensheid slimmer en zagen we dat er niks mis was met de lefties in de wereld. Sterker nog, ze zijn veel beter in sommige dingen dan rechtshandigen.

Ongeveer tien tot vijftien procent van de wereldbevolking is linkshandig. Dat is maar goed ook, want hun skills kunnen we écht niet missen. Dit is waarom het brein van linkshandigen een tikkie anders in elkaar zit:

Linkshandigen kunnen sneller denken

Jawel, mensen die alles met links doen kunnen sneller schakelen tussen hun linker en rechter hersenhelft. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek. En als je sneller kunt switchen tussen je twee hersenhelften, kun je sneller informatie verwerken. Daardoor zijn linkshandigen vaak beter in spelletjes en vooral in sport.

Met je linkshandigheid de wereld veroveren

Linkshandigen hebben in bijna alles een voorkeur voor links

Niet alleen de hand waarmee ze schrijven is links, maar ze kiezen in alles wat ze doen veel vaker voor links. Professoren van de Stanford University hebben ontdekt dat linkshandigen links als ‘de goede kant’ zien. In het onderzoek mochten de deelnemers (links- en rechtshandigen) tussen twee kolommen illustraties kiezen. Linkshandigen kozen vaker voor de linker kolom en rechtshandigen voor de rechter.

Lefties zijn beter in snelle sporten

Vijfentwintig procent van de basketbalspelers is linkshandig. Dat is niet voor niets, want mensen die alles met links doen hebben een beter reactievermogen dan rechtshandigen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Washington. Naast basketball schijnen linkshandigen ook met boksen, schermen en tennis beter te scoren dan rechtshandige mensen. In sporten als turnen en duiken zijn ze weer minder goed dan rechtshandigen.

LEES OOK: 11 tips om de creativiteit van je kind te stimuleren

Linkshandigen zijn creatieve denkers

Volgens onderzoek zijn linkshandigen beter in out of the box-denken. Het creatieve gedeelte van je hersens zit in de rechter helft, de helft die bij linkshandigen beter ontwikkeld is. Ze hebben een goed ontwikkeld verbeeldingsvermogen en zijn daarom goed in het ‘lezen’ van kunst. Linkshandigen zijn daarom vaak beter in het herkennen van hun talent én in het ontwikkelen daarvan.

Een probleem? Linkshandigen lossen ‘m zo op

Mede doordat ze creatief zijn, kunnen linkshandigen vaker goede oplossingen bedenken voor een probleem. Ze zijn goed in het zien van ‘het grote geheel’ en kunnen snel verbanden leggen tussen verschillende zaken. Heb je een probleem? Bel een linkshandige.

Goeie vraag!Wanneer weer je of je kind linkshandig is? >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Yes! Linkshandigen zijn getalenteerder dan rechtshandigen
Sluiten