Maaike Helmer
Maaike Helmer Kids 5 okt 2015

Breekt-ie de tent af? Zo luistert je kind wél naar je

Soms zijn er van die momenten dat je je afvraagt waar de oren van je kind zitten. Waarom luistert hij niet? Met deze tips ben je hopelijk al een stuk verder.

1. Stop met schreeuwen

Als je vaak boos de naam van je kind roept, sluit je kind zich daar uiteindelijk gewoon voor af, hij wordt er murw voor. Zit je kind achter de iPhone of tablet, of is hij aan het spelen, probeer dan, na twee keer duidelijk zijn naam zeggen je hand rustig even kort op het ‘item’ te leggen, om zo de concentratie erop te verbreken, terwijl je nóg een keer zijn naam zegt en oogcontact maakt. Praat kalm, beheerst en met je zwaarste ‘normale’ stem, zodat hij weet dat het menens is.

2. Houd op met vragen

Vraag je: ‘Zullen we je schoolspullen pakken?’ dan geef je je kind ook de optie om daar niet voor te kiezen. Wees directief. ‘Kom, we gaan nu je schoolspullen pakken.’ Focus vooral duidelijk op wat je wél wilt en leg uit waaróm je iets wilt (‘We blíjven onder de paraplu lopen, zo blijven je kleren lekker droog’).

3. Zorg ervoor dat iets niet uit de lucht valt

Wij volwassenen gaan er soms iets te makkelijk vanuit dat kinderen wel meebewegen. Maar hoe zou jij het vinden als je op het schoolplein speelde met een vriendinnetje en opeens zet je moeder je achterop de fiets? Leg hem in elk geval minimaal vijf minuten van tevoren uit dat de situatie gaat veranderen en wat de volgende stap is. Tel daarna in stappen (‘Nog twee minuten’) af.

4. Wacht tot de storm is overgewaaid

Ga nooit verder in gesprek tíjdens een woede-aanval, maar wacht tot deze voorbij is en je kind weer is gekalmeerd.

5. Geef het goede voorbeeld

Hoe vaak heb jij niet van die momenten gehad dat je er niet écht bij was toen je kind je iets vroeg? Dat neemt hij natuurlijk van je over. Probeer er volledig met je hoofd bij te zijn als je kind tegen je praat. Op die manier laat je hem zien hoe het moet.

Schreeuwen in huis? Zo stop je het! >

Heb jij nog meer tips? Praat erover mee op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Breekt-ie de tent af? Zo luistert je kind wél naar je
Sluiten