Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 28 nov 2017

Schokkend: YouTube verwijdert 150.000 kindervideo’s met ongepast beeld

De veiligheid van je kind online is een hot topic, waar we als ouders heel voorzichtig mee moeten omgaan. YouTube is bezig met een enorme schoonveeg-actie van kindervideo’s die content bevatten die ten minste discutabel is en soms zelfs ronduit schokkend.

YouTube verwijderde eerder al duizenden video’s en ziet de problemen rondom kindervideo’s steeds meer als een groot probleem dat opgelost moeten. Vice ontdekte dat er accounts verwijderd zijn, alsmede 150.000 video’s met verontrustende beelden voor kinderen en waar kinderen op zichtbaar zijn. Ook zette het social media kanaal comments uit voor 625.000 video’s die gericht zijn op kinderlokkers en pedofielen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn drie jongens, die een eigen iPad hebben, regelmatig video’s op YouTube laat kijken. De iPads en YouTube kanalen zijn nog niet speciaal beveiligd. Ik kijk wel regelmatig mee en zie dan Dylan Haegens, Enzo Knol en allerlei gamers voorbij komen. Het is vrij schokkend om te lezen dat er zo veel naars te vinden is op YouTube, waar je kinderen – vaak onbedoeld – mee in aanraking kunnen komen.

Een account, dat inmiddels verwijderd is bevatte beelden van jonge kinderen die vastgebonden zijn en – let op, linksonder in beeld – meer dan 16 miljoen views heeft.

Het is schokkend om te zien hoeveel dit soort video’s online bekeken worden.

Verder bericht NOS dat er talloze video’s zijn met beroemde Disney figuren, zoals Elsa uit Frozen die topics bevatten rondom mishandeling, abortus en verkrachting. Het algoritme van YouTube maakte dat deze video’s tussen normale Frozen video’s te vinden was. Dit fenomeen is ElsaGate gaan heten.

Naast deze video’s gericht op kinderen ontdekte The Times afgelopen week talloze video’s met kinderen die schaars gekleed waren. Deze video’s met miljoenen views werden bezocht door pedofielen die reageerden in de comments sectie. Adverteerders lieten vervolgens weten niet meer te willen adverteren.

Dat het probleem groot is mag duidelijk zijn en is ook doorgedrongen bij YouTube. Hoeveel video’s er nog zijn met verontrustende beelden is onduidelijk en de kans bestaat natuurlijk ook dat er steeds nieuwe kanalen worden aangemaakt. Het belangrijkste is dus dat ouders zelf ouderlijk toezicht houden en YouTube accounts thuis beveiligen.

Hoe je dat doet kun je lezen in dit artikel over digitale veiligheid.

Reageer op artikel:
Schokkend: YouTube verwijdert 150.000 kindervideo’s met ongepast beeld
Sluiten