YouTube-video’s als afleiding: totaal onschuldig, maar je kind steekt er niets van op
De kans is groot dat je je kind af en toe even afleidt met een YouTube-filmpje op je telefoon. Gewoon zodat hij even vijf minuutjes zijn mond houdt en jij kan doen wat je moet doen op dat moment. Niks ergs aan, maar echt jonge kinderen steken er jammer genoeg niets van op.
Waar eerder nog weleens werd gezegd dat het kijken naar de (educatieve) YouTube-filmpjes positief zou zijn voor de ontwikkeling van kinderen, wordt dit nu keihard ontkracht door nieuw onderzoek.
YouTube-video’s en kinderen
Kinderen tot twee jaar kunnen zéker worden vermaakt door zo’n gezellig filmpje op je smartphone, maar ze zullen niet opeens nieuwe woorden leren of andere vaardigheden onder de knie krijgen. Toch begrijpen ze wel degelijk hoe video’s werken: kinderen kunnen al vanaf negen maanden een video onderscheiden van het echte leven. En, naarmate ze ouder worden en in verschillende ontwikkelingsfases zitten, beginnen ze hun ouders te spiegelen. Hoe lang kinderen onder de twee jaar naar een video kijken, hangt er namelijk vanaf hoe lang jíj ernaar kijkt. Echt waar. Ouders hebben in zo’n vroeg stadium dus al invloed op het kijkgedrag van hun kind.
Onderzoek
Onderzoekers waren erg benieuwd naar de verdere invloed van de filmpjes op kinderen, en bestudeerden daarom een kleine groep van 55 zes maanden oude baby’s uit India. De onderzoekers kwamen anderhalf jaar lang regelmatig bij de gezinnen thuis en hielden het gedrag van de baby’s nauwlettend in de gaten tot ze twee jaar oud waren. Tijdens de bezoekjes werd aan de kinderen gevraagd om zichzelf en andere familieleden in video’s onderscheiden. Ook werd gevraagd welke filmpjes ze het liefst keken en werd getest hoeveel de kinderen over het algemeen begrepen van technologie.
LEES OOK: Door deze 5 YouTube aanpassingen kan je kind nu veiliger video’s kijken
Conclusie
Wat bleek? De 6 maanden oude baby’s werden het meest aangetrokken tot video’s met muziek, maar konden verder niet erg veel identificeren. Met 12 maanden herkenden ze hun ouders op beeld en met 18 maanden begonnen ze de knopjes op de smartphone aan te raken om te proberen mee te doen met de video. Op 2-jarige leeftijd waren de kinderen érg geamuseerd door de YouTube video’s, maar op manieren die je waarschijnlijk niet meteen verwacht. Zo vonden ze het leuker om naar reclamespotjes te kijken van hun favoriete producten (chocola en luiers, bijvoorbeeld) dan naar echte media, en verkozen ze echte mensen boven tekenfiguren.
De conclusie: het kijken naar de filmpjes was op geen enkele manier schadelijk voor de kinderen, maar ze staken er ook niets van op.
Koester het
Natuurlijk is het onderzoek maar onder een klein groepje kinderen uitgevoerd en zal verder onderzoek nodig zijn om écht harde uitspraken te doen. Entertain je kinderen in ieder geval vooral door af en toe een filmpje voor ze aan te zetten als afleiding. Jij hebt er namelijk wél profijt van. En zeg nou zelf, af en toe zullen het de enige vijf minuten zijn die je voor jezelf hebt die dag. Koester die afleidings-momentjes dus vooral.