Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 23 aug 2016

Zachte G? Je baby had ‘m waarschijnlijk al voordat-ie geboren werd

Voordat baby’s een beetje leren brabbelen, zijn ze al volop bezig met het ontwikkelen van de manier waarop ze praten. Het is volgens recent onderzoek zelfs zo dat baby’s nog voordat ze geboren worden een accent ontwikkelen. Say what?

Ok, die zacht G daar gaat het hier niet echt over maar zit deze even uit. Verschillende onderzoekers, onder leiding van Kathleen Wermke, bestudeerden 6.000 verschillende huilgeluiden van pasgeboren baby’s afkomstig uit families die twee heel verschillend klinkende talen spreken. In de eerste akoestische analyse, zoals de onderzoekers het zelf noemen, onderzochten ze baby’s met Duits en Mandarijn sprekende ouders. In het tweede onderzoek analyseerden ze de huilgeluiden van baby’s uit Duitse gezinnen en van baby’s uit gezinnen afkomstig uit Kameroen.

Chinese en Duitse baby’s

Ze vergeleken de resultaten met elkaar, en kwamen tot de conclusie dat de Chinese baby’s en die uit Kameroen melodieuzer huilden dan de Duitse baby’s. Dat betekent dat de lage tonen in het huilgeluid heel laag klonken en de hoge tonen heel erg hoog, vergeleken met de tonen die de Duitse baby’s produceerden. Omdat de manier waarop woorden uitgesproken worden in sommige dialecten veel invloed heeft op de betekenis ervan, is de toon in een stem cruciaal.

Intonatie

Maar, nu rest nog de vraag hoe de tonen in het babybrein zijn beland. Volgens de onderzoekers horen baby’s in hun moeders buik delen van de toon waarop zij praat. Tijdens het huilen neemt een baby deze tonen over, wat later de basis van de intonatie van een kind vormt.

Volgens de wetenschappers is er verder onderzoek nodig op latere leeftijd van de kinderen om te weten hoeveel componenten van de taal er precies aangeboren zijn, maar ze zeggen wel dat dit aanzienlijk meer is dan ze verwachtten.

Wist je dat baby’s slimmer zijn dan jij denkt? Check hier 8 redenen waarom dat zo is >

Reageer op artikel:
Zachte G? Je baby had ‘m waarschijnlijk al voordat-ie geboren werd
Sluiten