Eva Dusch
Eva Dusch Body 16 november 2015

Zag jij dit aankomen? Muzikale tranentrekkers maken je dus zielsgelukkig

Je partner vindt het misschien maar herrie, maar verdrinken in muzikale tranentrekkers is soms zó lekker. Zit jij in de auto ook mee te blèren met Sam Hunt’s Take your time? Hou het vast.

Voor het filmische plaatje zouden een paar rollende tranen en uitgelopen mascara over je wangen natuurlijk helemaal perfect zijn. Of die bekende rilling over je rug. En heb jij er niet persoonlijk voor gezorgd dat Adele’s Hello binnen no time op 1 miljoen hits zat? Tranentrekker pur sang, als je het mij vraagt. Om vervolgens snel je tranen te drogen wanneer manlief thuiskomt (excusez-moi). Maar dat is dus niet meer nodig, want zielige muziek is goed voor ons.

Blijde verrassing

Volgens het onderzoek van de Universiteit in Berlijn, uitgevoerd door Anthony Domanico, kan zielige muziek een grote invloed hebben op de gemoedstoestand van de luisteraar. Tot dusver vrij logisch. Maar het verrassende: zielige muziek zorgt ervoor dat we ons zielsgelukkig gaan voelen, en het is goed voor onze algemene geluksgevoel.

Nostalgie

Één van de meest interessante conclusies: zielige muziek geeft ons eerder een nostalgisch dan ellendig gevoel. Het maakt ons zelfs nostalgischer tijdens de gelukkige momenten in ons leven. Krystine Batcho, professor aan de Le Moyne college legt uit hoe het werkt: ‘Bij het triggeren van herinneringen ontstaat het gevoel van nostalgie. En nostalgie herinnert ons eraan wie we ooit waren, hoe we vroeger met uitdagingen zijn omgegaan, en hoe we naar anderen toe waren in relaties.’ Oftewel, nostalgische en verdrietige gevoelens zorgen ervoor dat we ons minder alleen voelen. Want we kunnen het gevoel koppelen aan ervaringen en gevoelens van vroeger. Of van anderen.

Peptalk

Maar wat maakt dan dat we zo graag naar dit ‘gejank’ luisteren? Volgens Batcho zijn het de teksten. De woorden creëren een connectie tussen de zanger of zangeres en de luisteraar (wij dus). We voelen ons niet alleen omdat het nummer hét bewijs is dat een ander zich ook ellendig heeft gevoeld. De stem van iemand anders kan dus al genoeg zijn om je weer iets beter te voelen. En door het leed van de ander vergeten we eventjes onze eigen misère. Dus heb je even geen vriend of vriendin die je op dat moment kan troosten, gooi Marco Borsato in de speler, haal de Backstreet Boys weer uit de kast (zonder schaamte) of knal Adele uit de speakers en je voelt je waarschijnlijk al stukken beter.

Welk nummer zet jij op in tijden van ellende? Praat mee op Facebook.

Probeer maar eens zonder te huilen deze foto’s te bekijken>

Reageer op artikel:
Zag jij dit aankomen? Muzikale tranentrekkers maken je dus zielsgelukkig
Sluiten