Zakgeld voor je kleine? Waarom je niet vroeg genoeg kunt beginnen (en zo doe je dat)

Het klinkt misschien gek, de financiële basiskennis bijbrengen aan je kleintje, maar het schijnt dus echt niet verkeerd te zijn.

Scott Pape, iemand die podcasts produceert genaamd the Pineapple-project, onthulde laatst in een podcast dat hij zijn twee jaar oude zoon al over geld doceert en hem zelfs zakgeld geeft om de relatie te leren tussen werk en geld verdienen.

Te jong

Het blijkt dat de eerste jaren cruciaal zijn voor het ontwikkelen van een gezonde gedachte over geld. Hoe jij geld uitgeeft en praat, beïnvloedt je kind tegen de tijd dat hij zeven wordt.

Het is nooit te vroeg

Als je op dit moment jonge kinderen hebben, is het tijd om je bewust te worden van wat je hen over geld leert. Geloof het of niet, er is genoeg voor een drukke en nieuwsgierige peuter om iets te leren over financiën. Je kleine al vroeg leren over geld zal hem helpen de waarde van geld te begrijpen, hoe geld wordt verdiend en hoeveel dingen kosten.

Drie manieren om je kleine te leren over zakgeld

1. Leer hem over het verdienen
Volgens Scott zouden jonge kinderen al kunnen leren over geld door zakgeld te ontvangen. Toch kent een kleintje natuurlijk nog geen waarde van geld, je kunt 10 cent geven en je kind zal net zo blij daarmee zijn als met vijf euro. Zorg er in ieder geval voor dat elk bedrag wat je geeft is toegekend aan iets wat ‘ie heeft voltooid. Op die manier ziet je kind de relatie tussen werk en iets ervoor verdienen.

2. Laat hem zijn geld uitgeven
Laat je kind de leiding hebben over het kopen van iets als hij geld heeft gekregen, waardoor hij zijn besluitvormingsvaardigheden verbetert en meer inzicht krijgt in wat de kosten zijn.

3. Laat kinderen zien hoe ze kunnen sparen
De kans is groot dat je kind begint te bedenken dat sommige dingen meer kosten dan andere en dat iets de moeite waard is om voor te sparen. Als dat het geval is, is het tijd om die spaarpot te vullen. Hoewel jonge kinderen natuurlijk ongeduldig kunnen zijn, is sparen toch een leuk iets.

Reageer op artikel:
Zakgeld voor je kleine? Waarom je niet vroeg genoeg kunt beginnen (en zo doe je dat)
Sluiten