Eva Dusch
Eva Dusch Body 2 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

Zal deze gezondheidstrend de sapjes en smoothies vervangen?

Eindelijk gewend geraakt aan je green juice en gembershot in de ochtend? Laat dit ritueel maar weer varen en maak je op voor dé nieuwe health trend: souping. De (vaak) warme en gezondere variant van de powersmoothies, juices en sapjes Tenminste, als we de gezondheidsgoeroe’s uit Amerika moeten geloven (en zij hebben meestal gelijk).

Dachten we lekker bezig te zijn met vrijwillig spinaziebladeren, sprieten bleekselderij en rode biet als ontbijt en lunch te verorberen, blijkt het dus nóg gezonder te kunnen. In New York en LA schieten de ‘soup-only’ restaurants (zoals Soupure) inmiddels uit de grond en Gwyneth Paltrow (wie anders) is groot fan. Waarom souping? Komt-ie:

1. Het is voedzaam

Bij juicing blijft veel van de belangrijke voedingsstoffen achter in de blender en krijg je vooral veel suikers en vitaminen binnen. Gezond, maar daar kan je lichaam niet uren op vooruit. Het gevolg: je lever en nieren draaien overuren om te compenseren. Voor soepen worden vaker de hele groente of plant gebruikt, zoals de zaden, schil en overige pulp. Deze zouden sneller en beter herkend worden door je lichaam, waardoor het beter wordt opgenomen. Ook zitten er in soepen veel meer proteinen, vezels en vetten die je lichaam sterk en energiek houden.

Vijf manieren om je maaltijden nog voedzamer te maken.

2. Het is warm

Pleiten de hardcore-juicers er juist voor zo rauw mogelijke ingrediënten te gebruiken, bij souping worden de ingrediënten na het blenden opgewarmd. Sommige vitaminen en mineralen neem je namelijk sneller op als ze verwarmd zijn, zoals bij tomaten. Daarnaast is rauw eten lang niet voor iedereen gezond en is verwarmd eten voor velen beter verteerbaar waardoor je minder tot geen last krijgt van een after-dinner-dip.

3. Het is budgetvriendelijk

We struinen hele stadswijken af om bij de beste winkels kratten aan groenten en fruit in te slaan voor onze juices. En als we het écht serieus willen nemen, dan moeten die boodschappen natuurlijk uit de biologische schappen komen, niet van de Albert Heijn. Voor één juice heb je flink wat groente-en fruitstukken nodig, dus maak je wekelijkse rekensommetje maar. Bij souping kunnen we met diezelfde groenten makkelijker één grote pan soep maken voor de hele week.

4. On-the-go

Met onze dynamische en hectische levensstijl is eten bijna tijdrovend in plaats van prioriteit geworden. Het moet snel en makkelijk. Dus word je tomaten-basilicum soep net zoals juices gewoon in flessen gegoten zodat je altijd en overal je lunch kunt beginnen, zelfs tijdens de wandel of op de fiets.

5. Het is lekker

Toch wel, ja. En het wennen aan deze nieuwe trend gaat je waarschijnlijk tien keer gemakkelijker af dan toen je tandenklapperend je groene sap naar binnen stond te werken. Want er is weinig weerstand te bespeuren bij het idee van een gezonde, warme en verse soep. Daarnaast zorgt het verwarmen van eten er vaak voor dat de verschillende smaken nog beter tot hun recht komen, waardoor de heerlijk riekende, verse kruiden en specerijen in de soep tot hun recht komen.

Doe jij al mee aan dé foodtrend van dit jaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zal deze gezondheidstrend de sapjes en smoothies vervangen?
Sluiten