Eva Dusch
Eva Dusch Kids 20 apr 2016

Zangeres ‘Fight Song’: ‘Ik geef alles om een zieke zich héél even beter te laten voelen’

De hit ‘Fight Song’ van de Amerikaanse Rachel Platten begon als oppepper voor haarzelf, maar inmiddels leven vele mensen de krachtige boodschap van dit nummer. Zoals dit kankerpatiëntje. En voor je het weet ben je de Ali B van de samenleving. Maar dat imago draagt ze met trots.

Waarom heb je dit nummer geschreven?

‘Ik ging door een hele zware tijd en had iets nodig om in mezelf te blijven geloven. Ik wilde gewoon héél graag dat mijn muzikale carrière ging werken, maar het kwam maar niet van de grond. Dit nummer heb ik geschreven op een moment waarop ik moest besluiten of ik ermee door zou gaan of niet.’

Is-ie nu nog steeds van toepassing?

‘Zeker! Nu het allemaal zo goed gaat, loop ik weer tegen nieuwe dingen aan. Zoals de juiste balans vinden tussen werk en privé, en niet iedereen kunnen pleasen. Ik ben echt een pleaser en vind het moeilijk om nee te zeggen. Nu gaat het niet meer zozeer om vechten voor mijn droom, maar om niet te streng te zijn voor mezelf.’

Vanavond treed je op tijdens de liveshow van de KWF Marathonweken. Draag je met trots het imago van ’empowerment girl’?

‘Nou, vandaag voel ik me even niet zo, met mijn méga jetlag. Maar ik ben er wel trots op! Van alle dingen waar je bekend om kunt staan, is er toch niks mooiers dan dat je als artiest andere mensen beter kunt laten voelen? Daar schaam ik me niet voor, want er is tegenwoordig genoeg in de wereld dat het tegenovergestelde bewerkstelligd. Met dit nummer wil ik laten zien dat we allemaal in staat zijn mooie dingen neer te zetten en te creëren, en niet alleen je buurvrouw, beste vriendin of een popster. Jij mag je ook krachtig en sterk voelen.’

Zou je dat graag willen veranderen in de wereld?

‘Ik zou graag willen dat we wat minder streng zijn voor onszelf en de mensen om ons heen. Minder oordelen en dat we inzien dat we allemaal gelijk zijn aan elkaar. Niet dat ik zo’n heilig boontje ben hoor, ik maak me ook vaak genoeg schuldig aan dit soort gedrag. Zoals medelijden hebben met mezelf en denken dat mijn problemen uniek zijn, maar vroeg of laat dealen we allemaal met dezelfde dingen.’

Wat vind je zelf het mooiste aan ‘Fight Song’?

‘Ik begin nu in te zien dat ik niet altijd fysiek aanwezig hoef te zijn voor mensen. Het liedje alleen is al genoeg. Voorheen probeerde ik nog heel erg iemand te zijn en een bepaald beeld neer te zeggen, maar nu weet ik dat ik alleen maar mezelf hoef te zijn en dat is al genoeg.’

Krijg je geen trillende stem wanneer je geëmotioneerd raakt door iemand?

‘Ik zing al jaren in ziekenhuizen en heb veel voor het goede doel gedaan. Elke week stond ik weer voor een ander persoon te zingen. In het begin was dat zeker lastig, maar al snel besefte ik me dat ik daar niet was om iemand nog verdrietiger te maken, maar juist blijer. Dus geef ik alles om diegene zich voor een moment beter te laten voelen.’

Welke situatie maakt je nu nog steeds emotioneel?

‘Dat was Christine Luckenbaugh, de eerste persoon die contact met me zocht nog voordat het nummer officiel uitkwam. Ze was kankerpatiënt en dit was haar favoriete nummer. Haar nicht had gevraagd of ik dit nummer voor Christine wilde zingen, want ze had nog maar een paar maanden te leven. Vervolgens hebben we haar verrast met een live optreden. Het was een prachtig vaarwel. Nu heb ik nog steeds goed contact met haar familie.’

Je nieuwe nummer ‘Stand by you‘ is ook weer een echte tranentrekker, niet?

‘Ik heb het geschreven voor mijn man. Het gaat over wanneer het even niet zo lekker loopt in je relatie. Het is niet altijd makkelijk, sexy of romantisch, soms gaat het gewoon even kut. En daar mag ook best over geschreven worden.’

Het optreden van Rachel wordt vanavond om 20.30 uitgezonden op NPO1.

Wil je reageren op het nummer ‘Fight Song’? Dat kan via Facebook>

‘Als een gemene slang is hij rustig blijven liggen tot je dichtbij genoeg was om toe te happen.’ Lees hier de ontroerende brief van Phileine>

Reageer op artikel:
Zangeres ‘Fight Song’: ‘Ik geef alles om een zieke zich héél even beter te laten voelen’
Sluiten