Sherita Jager
Sherita Jager Kids 16 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Zeg deze dingen nooit tegen ouders met één kind

Ouders met één kind krijgen regelmatig goedbedoelde opmerkingen te horen, die niet altijd zo goed kunnen vallen bij de ontvanger.

Pijnlijke opmerkingen

‘Wanneer komt de tweede?’ We maken er ons vaak schuldig aan. De eerste baby is nog niet eens opgedroogd of er wordt naar een tweede gevraagd. Het is een onschuldige opmerking, maar wat als de ouders besluiten om maar één kind te hebben? Of er überhaupt niet meer kunnen krijgen? Het is een persoonlijke beslissing die gerespecteerd moet worden. Deze dingen kun je beter niet tegen één-kind-ouders zeggen.

1. Wacht maar, je verandert nog wel van gedachten

Niets in het leven is zeker, en ja, er zijn veel voorbeelden van ouders die uiteindelijk toch besloten voor een tweede te gaan, maar dit is hoe de moeder zich nu voelt. Dat er mensen zijn die van gedachten veranderen, betekent niet dat deze moeder van gedachten zal veranderen! Ga daar dus niet van uit.

2. Vind je het niet zielig?

Dit is een pijnplekje voor veel ouders met één kind. Gooi geen zout in de wond! Er is geen garantie dat haar kind gelukkiger zal zijn als de eerste een broer of zus krijgt.

Er zijn grote families die geweldig met elkaar omgaan, maar er zijn ook genoeg voorbeelden van broers en zussen die niet goed met elkaar overweg kunnen. En daarnaast zijn er nog familie, vrienden, en alles daar tussenin, waar het kind heerlijk van kan genieten en een fijne relatie mee kan opbouwen.

3. Wie helpt met de verzorging als jullie oud worden?

Is je voortplanten om ervoor te zorgen dat je meer hulp hebt als je ouder bent niet een beetje vergezocht? Nee, de moeder van een enig kind wil niet dat haar kind zich belast voelt om voor haar te zorgen, maar dat is geen reden om nog een kind te krijgen!

4. Goed, je ziet wel wanneer je een tweede kind neemt, toch?

Er zijn twee dingen heel fout in deze opmerking. Ten eerste gaat men er vanuit dat er überhaupt een tweede komt, dat is een aanname die je niet zomaar kunt maken. Daarnaast gaan ze er vanuit dat het mogelijk is. Misschien is een tweede wel helemaal niet mogelijk!

5. Nu alleen nog een jongetje (of meisje)

Nee! Waar komt die obsessie vandaan dat je één van beide moet hebben? Wat kun je niet doen met een meisje wat je wel met een jongen kunt doen? Of andersom?

6. Je kunt jezelf geen moeder noemen als je er maar één hebt

Uh, wat?!

Sommige vrouwen besluiten dat ze moeder willen worden, anderen niet. Sommige vrouwen willen kinderen, maar kunnen niet zwanger worden. Sommige moeders willen of hebben een huis vol, anderen houden het er bij één. Wat een vrouw (of stel) ook doet of wilt, het is haar leven en dat moet altijd gerespecteerd worden.

Mama en Zo publiceerde ook een stuk met 8 aanwijzingen dat je nog niet klaar bent voor een tweede kind.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zeg deze dingen nooit tegen ouders met één kind
Sluiten