Eva Dusch
Eva Dusch Erop uit 27 november 2015

Zeg, kunnen we het even over mijn salaris hebben?

We praten met onze vriendinnen over ons werk, seksleven, relatieperikelen, stiekeme verlangens en de kinderen. Maar weet jij hoeveel zij verdienen? Of wanneer ze opslag hebben gekregen? Grote kans van niet. En juist dát duidt op dat we geld laten liggen.

Dat mannen beter en sneller onderhandelen is allang duidelijk. Daar waar wij pas de stap wagen als we ons honderd procent zeker voelen van de zaak, grijpen mannen hun kans al op zestig procent. En dat maakt dat de onderhandelingscijfers onder vrouwen nog steeds bedroevend laag zijn. Uit onderzoek blijkt dat slechts zeven procent(!) van de vrouwen onderhandelt over haar eerste salaris. Dat betekent ook dat er nog een heleboel te behalen valt en daar kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen. De bitch uithangen is nergens voor nodig, maar deze zeven stappen sturen je wel als een famme fatale dat gesprek in. You go woman!

[STAP stap=”1″]

Wees héél goed voorbereid

Voor elke onderhandeling, met wie en waar dan ook, is het belangrijk je research te doen. Wil je meer salaris? Onderzoek dan eens wat anderen van jouw leeftijd en in jouw sector verdienen. Dáárom is dat gesprek met vriendinnen zo belangrijk. Of vraag collega’s eens voorzichtig. Vergelijken is essentieel zodat je niet te laag inzet en jezelf dus in de vingers snijdt (en je achteraf voor je kop slaat). Kom je erachter dat je aan het kortste eind trekt? Soms helpt het zelfs jouw gevonden vergelijkingsmateriaal voor te leggen aan je werkgever.

[STAP stap=”2″]

Schrijf je intenties op over hoe de onderhandeling zal moeten verlopen

Sommigen zweren bij visualiseren om hun doelen te bereiken. Al eens geprobeerd? Schrijf even kort op een papiertje hoe je graag wilt dat het gesprek zal verlopen. Niet zozeer als in een script, maar houdt rekening met de (onverwachte) emoties of reacties van anderen. Wanneer je je intenties en doelen duidelijk voor ogen hebt, heb je meer kans om datgene eruit te halen wat jij voor ogen hebt en de rode lijn vast te houden wanneer het gesprek alle kanten op vliegt. Je kunt het ook gewoon als voorstelling in je hoofd zien.

[STAP stap=”3″]

Wees voorbereid op de knelpunten

In elke onderhandeling is het handig om op voorhand te weten waar voor jou de grootste uitdagingen liggen. Waar zitten jouw zwaktes in dit gesprek? Waar ga je het moeilijk hebben? Schrijf ze op en bedenk ook meteen wat de ideale respons hierop zou zijn en vooral: zeg ze hardop. Wanneer je je bewust bent van deze uitdagingen (of zwaktes), kun je ze beter verbloemen of er beter op anticiperen. Ga eens aan de andere kant van de tafel zitten en bedenk wat je dan zou vragen aan jezelf. Snel antwoord kunnen geven op een lastige vraag is een goede manier om meer zelfvertrouwen te krijgen in jouw positie.

[STAP stap=”4″]

Weet je bottom line, maar blijf er zo ver mogelijk vandaan

In onderhandelingen gelden er twee belangrijke duimregels 1. Degene die als eerste een bedrag noemt verliest. Waarom? Al je kaarten liggen op tafel en je kunt nergens anders meer heen dan omlaag. In sommige gevallen is het echter onvermijdelijk, bijvoorbeeld wanneer een potentieel werkgever je vraagt naar je salariswensen. In dat geval moet je voor jezelf een duidelijk minimaal salaris in gedachten nemen en daar net iets boven gaan zitten. En daarmee gelijk punt 2. Ga nooit akkoord met het eerste bod. Geloof in jezelf en je waarde. Heb genoeg zelfvertrouwen om weg te lopen wanneer de andere partij jouw voorstel afslaat of je niet tegemoet wil komen. Met een beetje geluk krijg je uiteindelijk nog veel meer dan waar je op gehoopt had.

[STAP stap=”5″]

Zelfvertrouwen is essentieel

Je kunt neerbuigend lachen om die foeilelijke L’Oréal-zin ‘omdat ik het waard ben’, maar het werkt wel. En daar draait het om. Wie met zelfvertrouwen plaatsneemt in de onderhandelingsstoel heeft de helft al binnen. En hoe lullig en gênant het ook voelt, zeg het een paar keer met een grote glimlach tegen je zelf in de spiegel.

[STAP stap=”6″]

Blijf netjes en dankbaar, ongeacht de uitkomst

Onderhandelingen zijn bij uitstek situaties waarin we kunnen laten zien uit welk hout we gesneden zijn. Wanneer het niet gaat zoals jij had gehoopt of je moet de onderhandelingen stoppen, blijf dan altijd netjes en beleefd. Het heeft geen zin om boos te worden of mensen te gaan beledigen, want dit zal uiteindelijk tegen je keren. Een professionele houding, ook in een verliezende positie, duidt op kracht en (zelf)vertrouwen. Dankbaarheid zorgt uiteindelijk altijd voor een win-win situatie voor alle betrokkenen.

[STAP stap=”7″]

Hoe vaker, hoe beter

Je gaat niet beter koken door de keuken te vermijden. Zelf koken is de enige oplossing. En dit geldt ook voor onderhandelen. Hoe comfortabeler jij je voelt bij praten over geld, hoe betere resultaten je boekt. Practice what you preach.

En voor we het vergeten: je outfit en presentatie speelt natuurlijk een grote rol. Dus zorg dat je er spik en span uitziet.

Deze eigenschappen maken van ons vrouwen perfecte ondernemers>

Reageer op artikel:
Zeg, kunnen we het even over mijn salaris hebben?
Sluiten