Redactie
Redactie Eten 13 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Zelf pepernoten bakken is leuk, lekker én heel makkelijk

In de winkel verkopen ze hele lekkere pepernoten tijdens Sinterklaas (ver van tevoren zelfs al), maar wie ervan houdt net dat stapje verder te gaan en niet verdwaalt in de keuken, gaat zelf pepernoten bakken. Een lekker en makkelijk recept om samen met de kinderen te maken.

Het recept om zelf pepernoten te bakken is kinderlijk eenvoudig en neemt bovendien heel weinig tijd in beslag. Daardoor is het recept zowel voor beginners als voor potentiële Heel Holland Bakt-winnaars leuk. En, het is gewoon een ontzettend leuke middagbesteding met de kinderen. Het idee dat ze zelf iets maken en kunnen opeten vinden kinderen te gek.

Ingrediënten (voor 6 personen)

– Oven / bakpapier
– 90 gram boter
– 150 gram zelfrijzend bakmeel
– 75 gram donkere basterdsuiker
– 2,4 eetlepel melk
– 6 gram speculaaskruiden

Zelf pepernoten bakken, hoe dan?

1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar.

2. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt. Laat het deeg een kwartiertje staan.

3. Leg bakpapier op de bakplaat of vet hem in met boter (belangrijk dat je deze stap niet vergeet, anders moet je straks de pepernoten van de bakplaat afschrapen)

4. Maak lange rollen van het deeg en snijd ze in gelijke stukken. Rol er kleine balletjes van en leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Bak ze in de oven in in ca.15-30 min. gaar, totdat ze mooi lichtbruin zijn.

5. Haal de pepernoten uit de oven en laat ze goed afkoelen. Hoewel het natuurlijk het lekkerst is om de pepernoten zodra ze afgekoeld zijn heerlijk vers op te eten, je kunt ze desgewenst nog drie dagen in een afgesloten trommel bewaren.

Eet smakelijk!

Variatietip: je kunt de pepernoten uiteraard op verschillende manieren versieren, o.a. door ze te bestrijken met chocoladeglazuur of poedersuikerglazuur. Ook zijn er online talloze recepten te vinden voor bijvoorbeeld speltpepernoten, pepernoten zonder suiker en verschillende andere dieet-en allergie-proof pepernoten. Zo weet je zeker dat je iedereen rondom Sinterklaas blij maakt met de lekkerste zelfgebakken pepernoten.

Ook leuk en minstens zo lekker: zelf taaitaai bakken.

Foto: lekkeretenmetlinda.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Allerhande

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zelf pepernoten bakken is leuk, lekker én heel makkelijk
Sluiten