Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 25 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Wist je nog niet: zelfbewustzijn is dé sleutel tot een goede relatie

Om een relatie of huwelijk te laten werken, is het belangrijk dat je je meer bewust wordt van jezelf. Alleen als je jezelf – en elkaar – écht goed kent, zullen jullie gezellig samen oud worden. En dat is natuurlijk wel zo fijn. Kortom: zelfbewustzijn is key.

Natuurlijk zijn we allemaal tot op zekere hoogte zelfbewust, maar wedden dat je niet altijd stilstaat bij de volgende punten? Wij geven je een cursusje zelfbewustzijn in je relatie, zodat jullie binnenkort niet meer struikelen over de kleinste dingetjes.

Lange relatie

Iedereen die een lange relatie heeft of heeft gehad, weet hoe het voelt om thuis te komen en te zien dat er een enorme stapel borden in de gootsteen staat, de grond vol ligt met vieze was en het vuilnis niet is buiten gezet. Als je dit gevoel kent, weet je vast en zeker ook dat je jezelf af en toe heel erg moet inhouden om geen uitbarsting te krijgen.

Waarschijnlijk weet je ook dat de woede die je voelt niet echt gaat om die stapel borden of de vieze was. Het zit ‘m in alle dingen die je in de eerste plaats zo boos maken. Het niet buitenzetten van het vuilnis is niet strafbaar en de ruzie die over zo’n onderwerp ontstaat wordt overduidelijk gevoed door andere, meer onderliggende issues.

Zelfbewustzijn

Volgens experts is zelfbewustzijn de sleutel tot het begrijpen van je wederhelft in een relatie – en daarbij de sleutel tot het voorkomen van kleine, onnodige ruzies. Hoe je meer zelfbewust wordt? Voornamelijk door simpelweg op jezelf te letten. Probeer te herkennen wanneer je heel heftig emotioneel reageert in een situatie, en vraag jezelf eens af waarom. Scheld jij je partner zo’n drie keer per week de huid vol vanwege zijn verkeerde tandpastatube-techniek, dan zit er misschien meer niet helemaal goed. Een heftige reactie op iets kleins wijst er meestal op dat er iets groters aan de hand is, dat wordt getriggerd door de situatie.

LEES OOK: Heb je een relatie met een perfectionist? Zo ga je daar het best mee om

Door diep over een bepaalde situatie na te denken, vind je uit hoe je zo wordt getriggerd door je partner. Vraag jezelf af of de situatie je doet denken aan iets of iemand, of bedenk of je jezelf misschien iets anders aanpraat dan dat wat werkelijk aan de hand is. Dit kan je helpen ontdekken waarom je zo emotioneel wordt van iets kleins.

De reis naar zelfbewustzijn

De reis naar zelfbewustzijn is niet altijd makkelijk en laat je soms heel ver teruggraven in het verleden. Het kan helpen om terug te gaan naar de basis: vraag je eens af hoe het er vroeger bij jou thuis aan toeging. Hoe ging je familie om met woede, conflicten, frustratie en gevoelens? Hoe werd er thuis gecommuniceerd? Hoe reageerde je familie op pijn, verlies en trauma? We kunnen onze identiteit, ons karakter en onze normen, waarden en verlangens begrijpen door te kijken naar onze verzorgers, onze verdere stamboom en de vele systemen waar we deel van uit maken.

Minicursus: verbeter je relatie in 3 stappen

Bij uitstek belangrijk om je relatie goed te laten verlopen: luisteren. En dan bedoelen we écht luisteren. Klap die laptop even dicht, doe je telefoon weg en maak oogcontact wanneer jullie praten. Besteed aandacht aan elkaar met je oren, je ogen en je hart. Alleen op die manier kun je echt uiten hoe je je voelt en leer je nog wat over je partner ook.

Daarnaast is het belangrijk om lief voor elkaar te zijn. Een kus op zijn/haar voorhoofd of een lief briefje op de keukentafel voor je naar je werk vertrekt, doen wonderen. Je kunt op zoveel verschillende manieren laten zien dat je van je partner houdt en zou dit ook de hele dag kunnen – en moeten – doen. Een belletje, WhatsAppje of lange knuffel als je partner thuiskomt, laten zien dat je hem/haar ziet, hoort en kent. Het geven van liefde laat je daarnaast zelf nadenken over hoe jíj overkomt en wat liefde voor jou betekent.

Allerlaatst is het belangrijk dat je je partner waardeert. In een relatie kunnen de kleine dingen die je voor elkaar doet heel makkelijk voor lief worden genomen. De liefde die je partner je geeft – of die jij hem geeft -, wordt ‘normaal’ en voor je het weet zie je dat lieve briefje op tafel niet eens meer liggen. Het doet je weinig meer. Neem af en toe de tijd om te pauzeren en je te realiseren wat je partner allemaal voor je doet. Laat weten dat je ziet wat hij voor je over heeft en dat je het echt waardeert. Elk oprecht bedankje versterkt je relatie op de lange termijn en zorgt ervoor dat jullie meer naar elkaar toe groeien.

Intimiteit

Klinkt allemaal leuk en aardig, maar deze intimiteit komt niet vanzelf. Het is belangrijk dat je zelfbewust bent en aandacht besteedt aan de kleine dingen die in je relatie gebeuren. Als je jezelf écht kent, kun je afstand doen van bepaalde ongezonde patronen in je levensstijl en relatie. Je leert zelf kiezen wat bijdraagt aan gezondheid en wat de connectie tussen jou en je partner juist beschadigt. Laat slechte gewoonten achter je en omarm gezondheid en geluk. Klinkt misschien een béétje zweverig, maar geef toe: zelfbewustzijn is belangrijker dan je dacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wist je nog niet: zelfbewustzijn is dé sleutel tot een goede relatie
Sluiten