Sherita Jager
Sherita Jager Body 2 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Zelfgemaakte zonnebrandcrème gebruiken? Beter van niet!

Het internet is een geweldige plek om te zoeken naar recepten en knutselwerkjes, maar niet per se de beste plek voor DIY gezondheidsproducten zoals zonnebrandcrème. Een nieuwe studie laat zien dat de meerderheid van deze zelfgemaakte zonnecrèmes niet voldoende werken en daardoor zelfs erg schadelijk zijn.

Lees ook: Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème en aftersun

DIY-recepten op Pinterest: niet zo gezond als het lijkt

Op Pinterest zijn steeds meer DIY-recepten te vinden. De interesse in natuurlijke verzorgingsproducten zoals zonnecrème stijgt, en dat is terug te zien op populaire websites als Pinterest. Maar zijn deze recepten wel veilig? Onderzoekers van Centre for Injury Research and Policy at Nationwide Children’s Hospital en de University of North Florida vroegen het zich af. De resultaten van dit onderzoek waren verontrustend.

Niet getest en vaak niet veilig

Lara McKenzie, co-auteur van deze studie en hoofdonderzoeker in het Center for Injury Research and Policy bij Nationwide Children’s: “Zelfgemaakte zonnebrandproducten zijn riskant omdat ze niet gereguleerd of getest zijn op werkzaamheid zoals wel het geval is bij commerciële zonnebrandmiddelen.” Kortom: als je zelf zonnecrème maakt, weet je niet of het veilig en effectief is. Met stijgende huidkankerpercentages wereldwijd, is het gebruik van goede zonnecrème erg belangrijk. Veel mensen maken zich zorgen om de ingrediënten in de zonnecrèmes, maar in veel gevallen is een huisgemaakte zonnebrandcrème uiteindelijk schadelijker voor de huid dan de mogelijke chemicaliën van commerciële zonnebrandproducten.

70% van de recepten gaf onvoldoende bescherming

Het onderzoek verzamelde bijna 200 pins met recepten om zelf zonnecrème te maken. Sommige pins waren duizenden keren opgeslagen. Bijna alle recepten claimden dat de crèmes goed werken, en één op de drie zei zelfs dat de crème een beschermingsfactor had, sommige tot wel SPF 50. Helaas konden de recepten hun claim niet waar maken. Onderzoek liet zien dat bijna 70 % van de onderzochte crèmes onvoldoende zonnebescherming gaf. De meest voorkomende ingrediënten in de recepten waren kokosolie, lavendelolie, frambozenzaadolie en sheaboter.

Huisgemaakt is niet altijd veiliger

Alleen omdat je het zelf maakt, iets als natuurlijk wordt bestempeld of minder ingrediënten bevat, betekent dit niet per se dat het veiliger is. De beste zonnecrème is er een die getest is, die je regelmatig kan aanbrengen en geen irritatie of andere bijwerkingen veroorzaakt.

Let hier op bij een zonnecrème

Wat voor de een werkt, werkt niet altijd voor de ander. En het is soms een speurwerkje om de perfecte zonnebrandcrème te vinden. Let hier in ieder geval op bij het kopen van een zonnecrème:

 

  • Gebruik een door de goedgekeurde zonnecrème die beschermt tegen UVA- en UVB-zonnestralen.
  • Ga voor een waterproof zonnebrand.
  • Smeer minimaal SPF 30.
  • Maak er een gewoonte van. Geef het goede voorbeeld aan je kinderen.
  • Smeer je je minimaal 30 minuten voordat je naar buiten gaat in. Smeer je dik in, en herhaal het elke 2 uur.
  • Zoek naar een houdbaarheidsdatum op de fles en gooi verlopen zonnecrème weg. Als er geen houdbaarheidsdatum op staat, gooi de zonnecrème dan één jaar na opening weg.

Lees ook: Zonnebrandcrème van vorig jaar? Dit is de houdbaarheidsdatum!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zelfgemaakte zonnebrandcrème gebruiken? Beter van niet!
Sluiten