Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 14 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: mensen met zelfspot zijn psychisch heel gezond

Zelfspot heeft niets te maken met jezelf omlaag halen. Volgens onderzoekers van de universiteit van Granada zijn mensen die om zichzelf kunnen lachen psychisch juist heel gezond. 

Zelfverzekerder

Vaak wordt gedacht dat zelfspot een manier is om je onzekerheden te verbloemen. Onzin, zeggen de onderzoekers. Volgens hen is juist het tegendeel waar. Mensen die om zichzelf lachen zijn gelukkiger en zelfverzekerder, concluderen zij.

Psychologisch welzijn

Ze keken naar meer dan 1000 Spanjaarden tussen de 18 en 75 jaar. Ze analyseerden verschillenden soorten humor en lieten de deelnemers meerdere vragenlijsten invullen. ‘Wat ons vooral opviel is dat mensen met zelfspot hoger scoren als het aankomt op psychologisch welzijn, geluk en gezelligheid.

Negatieve emoties

Er is alleen één minder rooskleurig puntje: zelfspot kan ook een teken zijn van onderdrukte woede. ‘De resultaten suggereren dat humor, ook als het charmant of met goede intenties wordt gepresenteerd, een strategie kan zijn om negatieve emoties te maskeren.’ De onderzoekers benadrukken dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden naar de culturele verschillen omtrent humor. Voor nu is er echter helemaal niks mis met een beetje om jezelf kunnen lachen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Independent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme