Onderzoek: moeder zijn heeft dít effect op je zelfvertrouwen

Voordat je kinderen krijgt, vertel je jezelf dat je het gestructureerd gaat aanpakken en dat je je vooral niet gek gaat laten maken. En dat je je Instagram-account gaat bombarderen met de liefste babyfoto’s. Uh-uh. Volgens een Noors onderzoek blijkt dat je leven mét kinderen een stuk minder rooskleurig is, omdat het dat je zelfvertrouwen naar beneden zou brengen.

Zelfvertrouwen

Onderzoekers zijn erachter dat vrouwen een vertekend beeld hebben van het moederschap. Zo zouden alle mentale en fysieke aspecten die bij het krijgen van een kind komen kijken hard binnenkomen, waardoor het zelfvertrouwen van een moeder keldert.

Vragenlijsten

Voor het onderzoek zijn om en nabij 85 duizend moeders ondervraagd, gedurende de verschillende fases van haar leven. Vanaf de geboorte van hun baby tot aan het derde levensjaar van hun kind, hebben ze regelmatig vragenlijsten ingevuld over hoe ze het moederschap ervaren en wat voor invloed het heeft op hun zelfvertrouwen.

LEES OOK: De vijf moeilijkste momenten uit mijn eerste jaar als moeder

Meerdere dalingen

De vragenlijsten waren toegespitst op hun gevoel, op hoe de kersverse moeders zichzelf zien en of ze zich gelukkig voelden of niet. Uit de resultaten kwam duidelijk naar voren dat het zelfvertrouwen van moeders al aanzienlijk naar beneden ging tijdens de zwangerschap. Daar bleef het niet bij, want als de baby’s gemiddeld zes maanden oud waren, daalde dat nog meer. De resultaten lieten zien dat die daling afneemt als het kind rond de drie jaar oud is.

Weinig effect bij tweede kind

Dat betekent niet dat dit bij elk kind weer opnieuw gebeurt. Uit de resultaten bleek namelijk dat het zelfvertrouwen van moeders bij een tweede kind juist helemaal niet daalt. Side note is wel dat de moeders geen vragenlijsten meer hoefden in te vullen, nadat hun kinderen drie jaar waren, dus fingers crossed dat het na hun derde jaar allemaal alleen maar beter wordt.

5 leugentjes die we kersverse ouders vertellen, zodat ze het eerste jaar overleven

OFS Home

Reageer op artikel:
Onderzoek: moeder zijn heeft dít effect op je zelfvertrouwen
Sluiten