10 tips om niet ziek te worden tijdens de feestdagen

Ziek zijn tijdens de feestdagen. Dat is echt je ergste nachtmerrie. Een huis vol familie. Sinterklaas vieren of kerst. Helaas is de winterperiode wel de tijd waarbij je de meeste kans hebt om griep te krijgen of een ander virus. Met deze tips helpen we je om dit bij jezelf en je kinderen te voorkomen.

Ziek tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn gevuld met plezier, activiteiten, cadeautjes en helaas ook ziekte of verkoudheid. Het koude weer, het heen en weer reizen en de feestjes kunnen ervoor zorgen dat een van onze familieleden iets oploopt. Het is dan ook niet ongewoon dat dit snel kan worden overgegeven naar een ander. Als ouders doen we natuurlijk ons best om dit te voorkomen. Let tijdens de vakantie extra op op onderstaande dingen zodat jij en je kinderen fit de feestdagen in- en uitgaan.

1. Moedig je kinderen aan actief te zijn

Juist het actief zijn zorgt voor tegengaan of vermindering van verkoudheid en ziektes. Beweging helpt om de circulatie en de infectie-bestrijdende immuuncellen te verbeteren. De perfecte reden dus om lekker buiten te spelen, te gaan schaatsen of misschien plan je wel een familie skitrip.

2. Zorg dat je genoeg slaapt

Gezondheid en een goede nachtrust zijn erg met elkaar verboden. Het zorgt ervoor dat je hersenen goed functioneren, het draagt bij aan het herstellen van de hart en bloedvaten, en het vermindert de kans op verschillende ziektes zoals diabetes. Heb je kinderen die vroeg aan de rand van je bed staan? Zorg er dan extra voor dat jullie ook op tijd in bed liggen.

3. Raak je gezicht niet aan

Bacteriën worden verspreid door het aanraken van de neus, mond en ogen. Herinner je kinderen er dus aan om niet de hele tijd in neus en ogen te wrijven.

4. Frisse lucht in huis

Het openen van je ramen in huis, ook al is het maar voor een korte tijd, kan de luchtkwaliteit thuis al een stuk verbeteren. Een reden waarom we sneller ziek worden in de winter, is omdat we minder ramen open hebben en dus veel niet geventileerde lucht inademen. Houd je de ramen liever dicht? Dan kun je ook denken aan een ventilatiesysteem voor in huis.

5. Hergebruik nooit een zakdoek

Wanneer je een zakdoekje hebt gebruikt, stop deze dan niet in je zak voor later. Gooi deze meteen weg.

LEES OOK: 11x vakantiebestemmingen die net een sprookje zijn

6. Eet en drink gezond

Af en toe iets lekkers mag natuurlijk. Maar zorg er wel voor dat je gezond en gebalanceerd blijft eten. Focus op voedsel met antioxidanten, zink en vitamine C om je kind zijn immuunsysteem een boost te geven. Denk aan broccoli, citrusvruchten en bessen. Vitamine D is ook belangrijk voor de gezondheid van je kind. Deze voedingsstoffen op een makkelijkere manier binnenkrijgen? Probeer het in een groente- of fruitsmoothie te verwerken. Zorg ook dat ze genoeg drinken, thee met een smaakje is een ideale keuze met het koude winterweer.

7. Eet kruiden

Je kinderen hebben geen standaard dieet nodig. Mix af en toe wat kruiden zoals rozemarijn en kurkuma door het eten om infecties op een natuurlijke wijze tegen te gaan.

8. Vervang de tandenborstels

Het is aanbevolen om iedere drie maanden de tandenborstel te vervangen. Het is belangrijk om na gebruik je kind zijn tandenborstel goed schoon te maken en deze rechtop te laten drogen om bacteriegroei tegen te gaan. Als je kind ziek is geweest is het extra belangrijk om de tandenborstel vaker te vervangen. Laat je kinderen ook nooit elkaars tandenborstels gebruiken.

9. Houd de huid gehydrateerd

Hydratatie is niet alleen om dorst tegen te gaan maar het is ook erg belangrijk voor de huid en lippen. Het zorgt voor een gezonde huid en helpt droge en gescheurde lippen te voorkomen. Naast het drinken van veel water kun je een hydraterende crème of lotion gebruiken.

10. Neem je eigen pen mee

Soms moet je wel eens iets opschrijven. Bijvoorbeeld bij de dokter, in de supermarkt of op het vliegveld. Gebruik dan vooral geen pennen die andere mensen ook gebruiken. Pennen die met elkaar worden gedeeld kunnen veel bacteriën met zich meedragen. Kinderen stoppen vaak een pen in hun mond of zitten met de pen aan hun gezicht. Vermijd dit door altijd je eigen pen op zak te hebben.

LEES OOK: Op vakantie? Deze slimme inpaktips zorgen voor een stressvrije trip

Momtastic

Reageer op artikel:
10 tips om niet ziek te worden tijdens de feestdagen
Sluiten