Ziek zijn terwijl je kinderen hebt: ‘Mama voelt zich niet lekker’

Als ouders te maken krijgen met langdurige ziekte heeft dat een enorme impact op het gezin. Zelf werd ik afgelopen jaar twee keer geopereerd waarbij ik in beide gevallen minimaal een week absolute bedrust moest houden.

Het legde nogal veel druk op mijn man, die naast een drukke baan ook veel meer in het huishouden moest doen. Alleen al drie kinderen naar twee scholen brengen is een monsterklus. En dan heb je het nog niet over boodschappen doen, kinderen naar bed brengen en het huishouden.

Zorg voor kinderen

Kinderarts-neonatoloog René Verlaak snapt precies waar ik het over heb: ‘Simpele, dagelijkse zaken die normaal op rolletjes lopen worden ineens een stuk lastiger. En dat brengt een hoop spanning met zich mee. De gevolgen van een ingrijpende diagnose zijn meestal erg groot. De stressfactor neemt toe in een gezin en er lijkt soms geen einde in zicht.’ In mijn geval was ik snel weer ter been, maar dat geldt lang niet voor iedereen.

Beter naar de dokter

Als je langdurig ziek bent kun je wel wat tips en advies gebruiken hoe je je gezin aanpast
aan de (tijdelijke) nieuwe situatie. Op het platform Beter naar de dokter vind je veel tips. Een paar in het oog springende tips:

1. Betrek het hele gezin erbij
Leg uit wat er aan de hand is. Ook als de kinderen nog klein zijn is het goed dat ze weten wat er speelt.
2. Durf om hulp te vragen
Dat kunnen buren, vrienden en familie zijn, maar je kunt ook professionele hulp krijgen van verpleegkundigen die extra hulp bieden in jullie thuissituatie. Je zult trouwens merken dat de omgeving maar al te bereid is om de helpende hand te bieden.
3. Vraag de arts om advies
Doktoren hebben liever dat je veel vraagt en op tijd langskomt dan dat je thuis gaat zitten duimen draaien. Als je naar de dokter gaat is de voorbereiding hartstikke belangrijk. Lees hieronder hoe je dat aanpakt.

Merk je dat er iets ergs met je aan de hand is. Iets dat nog een stap verdergaat dan een fikse verkoudheid of tijdelijk ongemak? Met het drie fasen bezoek breng je een goed en gedegen bezoek aan de huisarts. Tips voor een bezoek aan de arts:

Drie fasen bezoek

Het online platform Beter Naar de Dokter helpt met de drie fasen van een artsenbezoek: voor, tijdens en na. We lichten er twee uit:

Voordat je naar de dokter gaat

Van te voren kan het geen kwaad om er met anderen over te praten. Mensen die je kennen of die hetzelfde hebben gehad, maar ook online kun je prima informatie vinden. Je moet wel weten waar je moet zoeken. Gebruik betrouwbare bronnen, zoals thuisarts.nl of dokterdokter.nl. Vermijd fora, hier kun je geen professioneel, neutraal verhaal vinden. Het is vaak gekleurd door eigen ervaringen, zonder doktersvisie.

Op Beter naar de dokter kun je een Slimme Vragenlijst samenstellen die aan de hand van de reden voor je bezoek speciaal vragen uitwerkt. Het helpt met het formuleren wat je te weten wilt komen of waar je je zorgen over maakt. Een fijn handvat dat je nog meer richting geeft zodat je na afloop goed geholpen bent en niet met vraagtekens blijft zitten.

Nadat je bij de dokter bent geweest

Ben je bij de dokter geweest en was alles goed of simpel te verhelpen? Lucky you. Maar soms is er iets aan de hand dat echt verholpen of behandeld moet worden en dan kan het zijn dat je nog steeds met vragen zit of nog wel eens iemand anders zou willen spreken. Neem gerust opnieuw contact op.

Met behulp van de Zorgcoach van Zilveren Kruis zorg je er ook voor dat je na je behandeling alles op orde hebt. Zo kan jouw persoonlijke coach je helpen met het vinden van de beste zorg.

In samenwerking met Zilveren Kruis

Reageer op artikel:
Ziek zijn terwijl je kinderen hebt: ‘Mama voelt zich niet lekker’
Sluiten