Eva Dusch
Eva Dusch Body augustus 15, 2015

Zijn deze drankjes nóg gezonder dan kokoswater?

Water is gezond. Maar gooi er een exotisch en hypergezond plantextract tegenaan of zelfs drupjes olie en het belooft je gouden bergen. Deze nieuwkomers zijn het nieuwe kokoswater…

Wie had dat gedacht: water is het nieuwe haute-du-jour drankje. Keken we hier in Nederland eerst nog raar op van een Vitaminewater of kokoswater, tegenwoordig vinden we het allemaal doodnormaal. In New York en L.A., vaak de bakermat van alle gezondheidstrends, vliegen ze over de toonbank en komen er nog elke dag nieuwe varianten voorbij. Het duurt niet lang voordat ook deze nieuwelingen de oceaan zullen oversteken. Sommigen klinken veelbelovend, anderen redelijk dubieus. Gezond of niet, goede dorstlessers zijn het wel.

1. Bamboe water

In veel Aziatische landen wordt Bamboo al heel lang gezien als een bron van hydratatie, thee en bier van de tropische groene stengels is geen uitzondering, en het wordt al jaren door Chinese medici gebruikt ter verkoeling en als ontstekingsremmer. Nu wordt het dus op de markt gebracht als het nieuwe vitaminewater, vooralsnog in New York en Toronto. Maar dan kan het niet lang meer duren en ook onze schappen liggen er vol mee.
Meer weten?

2. FAT water

De bedenker is de Amerikaanse gezondheidsgoeroe Dave Asprey, ook het brein achter de bulletproof ‘boterkoffie’ rage van begin dit jaar. En nu probeert-ie het met een nieuw watertje, niet bedoelt om af te vallen maar als tegenhanger van alle kokosnootwater en energy drinks. Om het te maken mixt hij water met ‘Bulletproof XCT Oi’, een extract uit kokosnootolie. Je kunt het kant-en-klaar kopen of in gelvorm om het vervolgens zelf in water te doen. Volgens Asprey zorgt de olie ervoor dat het vocht en de vitamines sneller in je cellen terecht komen en het zorgt voor voor bakken energie.
Meer weten?

3. Birk water

Vlierbloesem is populairder dan ooit, want lekker én gezond. Medicinaal bevat vlier antioxidanten en versterkt het immuunsysteem. Er zijn inmiddels vele merken die het frisse extract hebben verwerkt in hun bier of frisdrank en je moet op z’n minst één cocktail hebben gehad met vlierbloesem. Maar nee, het moet wel gezond. Dus kwam het merk Birk met dit watertje op de proppen, afkomstig van de Birch Tree uit Nieuw-Zeeland, geheel veganistische, glutenvrij (we kunnen het woord inmiddels niet meer horen) en vol antioxidanten. Een goede dorstlesser op warme dagen.
Meer weten?

Lees ook: drinken jouw kinderen wel genoeg water?>

4. Cactus water

Cactussen beleven hun hoogtepunt. Inmiddels staan ze niet alleen te shinen onder onze glazen stolp en zijn ze zo’n beetje het hoogtepunt in onze hippe plantenverzameling, ze zijn nu ook een überhip ingredient in je drankje. Cactuswater wordt gemaakt van de vruchten van de prickly pear cactus, oftewel de cactus- of woestijnvijg. Je kunt het ook makkelijk zelf maken: koop een cactusvijg, haal het vruchtvlees uit de schil, doe het in een fles water en laat het even ‘ oplossen’. Het schijnt heerlijk zoet en fris te smaken!
Meer weten?

In de categorie gezonde dorstlessers: maak je eigen fruitwater!>

Reageer op artikel:
Zijn deze drankjes nóg gezonder dan kokoswater?
Sluiten