Eva Dusch
Eva Dusch Persoonlijk 26 mei 2016

Zijn er geen vrouwen uitgenodigd? Dan komen wij ook niet!

Het tekort aan vrouwen in een overwegend ‘mannelijke’ sector wordt normaliter aangekaart door het vrouwvolk zelf. Maar in Australië is nu een groepje mannen opgestaan tegen het male only-probleem. Ze lanceerden de campagne ‘No thanks, mate‘. Geen vrouwelijke sprekers? Dan komen zij ook niet naar je evenement.

Het clubje mannen, allen werkzaam in de tech-wereld en graag geziene sprekers op events, kwam elkaar wel heel vaak tegen. Maar waar bleven de vrouwen? Tijd om de verhoudingen eens recht te trekken, vonden ze. Of in ieder geval een signaal uit te zenden. Met hun campagne roepen ze andere sprekers, experts en tv-persoonlijkheden op dezelfde belofte te maken als zij, zodat er meer diversiteit komt in expertpanels en discussieavonden. Volgens een van de mannen, Adam Fraser, zijn er heus wel genoeg vrouwelijke experts te vinden, maar zijn de organiseren van de events te lui en kortzichtig.

Nederland

De Australische actie is geïnspireerd door het Scandinavische initiatief ‘Men Say No, Thanks‘ waarin sprekers eenzelfde soort belofte hebben afgelegd. En wereldwijd zijn er nog veel meer initiatieven, zoals het Britse The Pledge, van de Engelse hoogleraar Owen Barder, dat wordt gesteund door 555 sprekers en experts van de bovenste plank. Van werknemers van Amazon, tot ziekenhuisdirecteuren.

Ook in ons eigen land zijn er steeds meer mensen die zich actief inzetten voor meer gelijkheid tussen sprekers op events. Zoals Vivianne Bendermacher, die de term ‘techionista’ de wereld in slingerde en zo strijdt voor meer vrouwen in de tech-wereld. Zo organiseert ze het event Toekomst Café, met als doel vrouwelijke rolmodellen uit de tech-wereld een podium te bieden.

Ook Michael Kimmel – wederom een man- sprak op TEDx (waar gelukkig wel veel mannen én vrouwen spreken) over waarom gendergelijkheid op de werkvloer goed is voor iedereen, inclusief mannen.

Wat vind jij van dit initiatief? Praat mee op Facebook!

Deze drie vaders werken in de ‘vrouwelijke’ sector en vinden het te gek. ‘Een verwijfd beroep? Ik vind het wel lachen, wij vaders tussen de vrouwen’>

Reageer op artikel:
Zijn er geen vrouwen uitgenodigd? Dan komen wij ook niet!
Sluiten