Deze zinnen lijken onschuldig, maar kun je beter niet zeggen tegen je partner waar je kinderen bij zijn

Kinderen Rachelle Abbas 6 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoewel het waarschijnlijk goed bedoeld is, kun je sommige dingen die je tegen je partner wil zeggen beter mijden. Kinderen leren veel over hoe communiceren werkt door naar jou en je partner te kijken (en vooral te luisteren). Het is vast herkenbaar om te zeggen dat kinderen alles kopiëren wat ze zien en horen.

Deze zinnen kun je dus beter niet zeggen tegen je partner wanneer je kinderen in de buurt zijn:

‘Je bent te gevoelig’

In de buurt van je kinderen (en überhaupt over het algemeen) is het niet aan jou om aan iemand te vertellen hoe iemand zich voelt. Dit is een gewoonte die wel meer mensen hebben, dus je bent echt niet de enige. Maar een verklaring als deze maakt de gevoelens van je partner ‘ongeldig’ en vertelt hem of haar eigenlijk dat hij/zij niet het recht heeft om bijvoorbeeld boos te zijn.

Iemand kan je simpelweg niet vertellen wat een gepaste reactie of antwoord is op een bepaalde situatie, het zijn immers je eigen gevoelens. Je voelt gewoon wat je voelt.

‘Het maakt me niets uit’

Als je partner je om je mening of je inzicht vraagt, is een reactie als ‘het maakt me niet uit’ een signaal af dat je niet geïnteresseerd bent. Er zijn ook andere manieren waarop je kunt aangeven dat je het er niet mee eens bent, of dat het voor jou van weinig belang is of je nou Indiaas of Thais eten gaat bestellen (omdat je 1. beide lekker vindt, en 2. na een lange dag je niet zoveel geeft om dit specifieke probleem).

‘Ik ben bezig’

Zeggen dat je even bezig bent terwijl je gewoon blijft doen wat je doet, bijvoorbeeld op je telefoon zitten of je e-mail checken op je laptop, terwijl je partner ‘feedback’ probeert te krijgen, kan ervoor kunnen zorgen dat iemand zich alleen voelt. Het geeft een gek signaal af naar je kinderen, het lijkt eigenlijk alsof iets niet belangrijk genoeg is.

‘Ik moet echt weer sporten, omdat mijn lichaam _____ is’

Een opmerking als deze kan een (negatief) effect hebben op het zelfbeeld van je kinderen. Als je kind ziet dat je elke dag op de weegschaal stapt en je hoort praten over ontevredenheden, kan je kind een ongezond lichaamsbeeld ontwikkelen.

Wees zelfbewust: alles wat je zegt of doet is een voorbeeld voor hoe je kinderen opmerkingen over zichzelf zullen absorberen.

JM Ouders schreef ook een interessant artikel over het body positive opvoeden van je kids.

‘Ik zei het toch’

Het klinkt misschien onschuldig om je partner eraan te herinneren dat je gelijk had en dat hij of zij ongelijk was. Maar met een zin als deze laat je kinderen zien dat de communicatie gaat over ‘goed’ zijn en dat je de overhand wil krijgen, in plaats van tot een gezamenlijk doel komen.

‘Kijk nou wat je gedaan hebt’

Dit zeggen geeft aan dat de fout waar het over gaat een groot probleem is, maar je kunt je beter concentreren op hoe iedereen weer tevreden kan worden. Beschouw fouten als kansen om te leren, in plaats van het te zien als een ‘mislukking’.

‘Je doet nooit iets’

Deze zin wordt binnen relaties wel eens gebruikt als het gaat over huishoudelijke taken (herkenbaar?). Maar het suggereren dat je partner ‘nooit’ iets in huis doet, kan ervoor zorgen dat je kinderen een scheef beeld krijgen. Het kan hen de indruk geven dat een partner helemaal niets doet, terwijl hij of zij misschien wel op een hele andere belangrijke manier bijdraagt aan het huishouden, zoals lange dagen werken en geld in het laatje brengen.

LEES OOK: Verwacht je meer hulp van jouw partner bij de opvoeding en in huis? 5 manieren om dat duidelijk te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme