Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 9 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Zintuiglijk spel: wat is het en waarom is het belangrijk om samen met je kids te doen

Spelen met je kinderen brengt veel voordelen met zich mee. Het bouwt sociale en emotionele ontwikkelingen, het geeft je kind zelfvertrouwen, creativiteit en probleemoplossende vaardigheden.

Zintuiglijk spel

Zintuiglijk spel is spel wat gecentreerd is rond de vijf zintuigen – horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Het zorgt ervoor dat je kleine nieuwsgierig wordt en de cognitieve ontwikkeling. Het leuke aan zintuiglijk spel is dat je kind heel betrokken zal zijn, maar ook dat je het al heel makkelijk kunt creëren. Schommelen is bijvoorbeeld ook al een vorm van zintuiglijk spel (evenwicht en bewegen).

Zintuiglijk spel is goed voor je kind

Alle kinderen hebben spel nodig om hun zintuigen te ontwikkelen, en het is een eenvoudige en toegankelijke manier om ze dat te leren. Kinderen leren via hun zintuigen zichzelf én de wereld kennen. Het stimuleert de fantasie, de woordenschat en het leert kinderen om samen te werken.

Het is leerzaam
Zintuiglijk spel gaat niet alleen om aanraken. Het ervaren van zintuigen als geur en smaak is ook leerzaam. Meng kleuren in een schaal, leer zoet en zuur te onderscheiden, noem maar op.

Het stimuleert cognitieve groei
Door je kind vragen te stellen terwijl ze spelen, stimuleer je hun nieuwsgierigheid. Je zou kunnen proberen dingen te vragen als: Hoe voelt het? Hoe ziet het eruit? Welk geluid maakt het?

Het kalmeert
Alle zintuigen gebruiken dwingt kinderen om het rustig aan te doen en zich bewust te zijn. Het stimuleert een connectie tussen geest en lichaam en draagt uiteindelijk bij aan het verhogen van de creativiteit en het geluksniveau. Winning!

Zo begin je zintuiglijk spel al

Speelgoed, huishoudelijke spullen en dingen uit de natuur zijn ideale objecten om zintuiglijk spel mee te creëren. Het is vooral belangrijk dat je niet te veel er bij nadenkt: zolang je het kan ruiken, aanraken, zien of proeven, is het al gauw goed. Dit zijn bijvoorbeeld hele leuke voorbeelden van zintuiglijk spel om thuis te doen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zintuiglijk spel: wat is het en waarom is het belangrijk om samen met je kids te doen
Sluiten