Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 12 maart 2019

Moet je de hele dag door zitten? Dit is niet alleen slecht voor je lichaam…

Zit je van 9 tot 5 aan je computerscherm gekluisterd? Of rij je de hele dag van hot naar her? Misschien zit je wel (weer) in de studiebanken? En na zo’n lange dag is niets fijner dan op de bank ploffen met een goede serie en comfort food. We staan er misschien niet altijd bij stil, maar volwassen zijn in de moderne wereld bezorgt je een houten achterwerk. Het is uiteraard geen nieuws dat de hele dag door zitten slecht is voor je lichaam. Maar naast lichamelijke kwaaltjes kan jouw kantoorbaan ook a bad effect hebben op je hersenen.

Geheugenverlies

De hele dag zitten lijkt misschien onschuldig, maar niets minder is waar. Je kunt je misschien moeilijk voorstellen dat deze activiteit in verbinding staat met geheugenverlies, maar think twice. Heb jij een baan waarbij je gedurende de werkdag achter je bureau zit? Dan is de kans groot dat je je telefoon vaak kwijt bent en belangrijke e-mails vergeet te beantwoorden. Zitten zorgt voor een verslechterde bloedstroom naar ons hoofd. Het hersendeel dat ons helpt om oude herinneringen én nieuwe informatie te onthouden raakt hierdoor een tikkie aangetast. Met als gevolg dat je de meest simpele dingetjes vergeet. Oepsie! 

via GIPHY

Concentratieproblemen

Zit je aan het einde van je werkdag ook weleens doelloos naar je computerscherm te staren? Op dit moment geeft je lichaam een seintje dat je toe bent aan lichaamsbeweging. Wanneer je de hele dag zit heeft dit effect op het functioneren van je brein. Je mist bepaalde neurotransmitters die je focus een enorme boost geven. Dus heb je om 16 uur een flinke inkakker? Dan is niet Cup-a-Soup, maar een rondje lopen hét beste medicijn.

via GIPHY

Inactief

Juist omdat je de hele dag alleen maar zit neem jij je voor om in de avonduurtjes aan je dagelijkse portie lichaamsbeweging te komen. Maar als het dan zover is lukt het je simpelweg niet om van die bank af te komen. De oplossing is om je work-out naar buiten te verplaatsen. Waarom? Omdat je brein zuurstof tekort komt voel je je alles behalve energiek. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap 1.) Je lichaam komt ein-de-lijk in beweging, 2.) Je voorziet je hersenen van flink wat oxygen.

via GIPHY

Tips

Bij sommige banen is zitten onvermijdelijk, maar je kunt natuurlijk wel een paar trucs toepassen om toch een beetje in beweging te blijven. Als jullie nog geen verstelbare bureaus hebben kun je dit voorleggen aan je baas. Staand werken kan al een klein verschil maken. Ook kun je extra vaak naar de keuken lopen om thee te zetten. Dit is niet alleen goed voor je nieren, ook moet je hierdoor vaker naar het toilet lopen. Als je merkt dat je tegen een dipje aanzit (en je baas het toelaat) kun je altijd eventjes een frisse neus halen. Lunch bij lekker weer een keer buiten de deur of stap een keer op de fiets (of de benenwagen) naar kantoor. Tot slot is het heel verleidelijk om direct na werk naar huis te gaan. Maar als je in één keer doorgaat naar de sportschool voorkom je dat je de deur niet meer uit wil!

Er zijn uiteraard meer dingen die effect hebben op je brein:

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

EliteDaily

Reageer op artikel:
Moet je de hele dag door zitten? Dit is niet alleen slecht voor je lichaam…
Sluiten