Redactie
Redactie Kids december 8, 2014

Zitten wij vrouwen wel te wachten op de huisman?

Zie jij het al voor je? Dat zodra je thuiskomt van werk, je man het hele huis heeft schoongemaakt, de kinderen heeft vermaakt en staat te koken? Dat klinkt niet verkeerd, toch? Het is inderdaad een plaatje dat steeds vaker voorkomt: mama werkt fulltime, papa is huisman. Maar wees eens eerlijk, zit jij daar wel op te wachten?

Yup, de tijden veranderen. Een gezin bestaat allang niet meer uit een man en vrouw met kinderen. Je kunt een kind ook alleen opvoeden, met twee moeders of twee vaders. Daarbij verandert ook ons beeld van de ‘kostwinner’. Veel gezinnen leunen tegenwoordig op twee inkomens, maar sommige gezinnen leunen volledig op het salaris van de vrouw…

Nieuwe taakverdeling

In zo’n geval neemt de man de zorg voor de kinderen én de huishouding voor zijn rekening. Hé, maar dat klinkt niet verkeerd! Je bed wordt opgemaakt, er wordt voor je gekookt en je hoeft geen kilo’s was meer weg te werken. Bij deze rolverdeling is de vrouw vaak hoger opgeleid dan haar partner, maar dat hoeft natuurlijk niet. Sommige mannen vinden het hartstikke fijn om huisman te zijn. Ja heus, sommigen zijn van nature ontzettend zorgzaam. Maar zitten wij vrouwen daar eigenlijk wel op zitten te wachten?

Blijkbaar niet…

Financieel expert Farnoosh Torabi en auteur van het boek When She Makes More, beweert dat vrouwen het erg stressvol vinden om kostwinner te zijn. Sterker nog, ze zijn minder tevreden met hun relatie, het huishouden en de familieplanning. Ai! Ook voelen deze vrouwen de druk om te presteren, om alles maar gaande te houden. ‘Wat nou als ik minder ga verdienen of m’n baan verlies?’

Is dit de keerzijde van emancipatie? Wij vrouwen zijn steeds hoger opgeleid, maar er wordt ook steeds meer van ons verwacht. Zouden we dan stiekem toch liever hebben dat de man meer verdiend of zelfs de enige kostwinner is? Dit verschilt natuurlijk per vrouw en per situatie. Toch zijn wij benieuwd naar jouw mening. Zit jij erop te wachten dat je vent huisman wordt? Laat het ons weten via Facebook.

Reageer op artikel:
Zitten wij vrouwen wel te wachten op de huisman?
Sluiten