Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Eropuit 4 jun 2014
Leestijd: 5 minuten

Zo ban je irritant telefoongebruik van je feestje (6 tips)

Je kent het wel: je bent op een feestje en iemand zit, niet zo discreet, continu op zijn telefoon te kijken onder de tafel. Of ineens hoor je een WhatsApp-pling tijdens een bruiloft of een sms-toon tijdens een speech. Als je ooit een feestje hebt georganiseerd, groot of klein, dan ken je dit probleem. Niet gek, want volgens Amerikaans onderzoek zegt 29% van de mensen met een smartphone dat ze ‘een leven zonder niet voor kunnen stellen.’ Hieronder vijf tips om te zorgen dat het device je party niet gaat overheersen.

Tuurlijk, het maakt niet uit wat voor feest je geeft, mensen nemen toch wel hun telefoon mee. Maar dat betekent niet dat je deze ongenode gasten hoeft te accepteren. Een hype tegenwoordig zijn de ‘unplugged parties’, waar bezoekers worden gevraagd om hun telefoon thuis te laten (of in de auto). Op zich niet zo’n gek idee: laatst stond ik met een vriendin midden op de dansvloer te dansen toen ze ineens uitgebreid ging WhatsAppen. ‘Wáárom nu?!’ was het enige wat ik enigszins verloren kon denken.

Tijdens etentjes hebben mijn vriend en ik het ‘phone stacking’ al geïntroduceerd nadat een keertje iedereen aan tafel met zijn telefoon zat. Het idee? Alle telefoons worden ondersteboven op een stapeltje gelegd. Degene die als eerste zijn telefoon pakt om hem te ‘checken’ betaalt die avond de rekening. Triest, ik weet het, maar blijkbaar soms nodig in deze tijd.

Je gasten vragen om hun telefoon thuis te laten als je een feestje geeft klinkt eigenlijk als een goed idee. Maar sinds de telefoon bij veel mensen een eerste levensbehoefte is geworden, is het een nogal tricky verzoek. Onthoud in ieder geval dat je niet alles kunt bepalen, daarom zijn feestje leuk: dankzij het onverwachte.

Ga jij toch voor een unplugged party? Zo krijg je het netjes voor elkaar, zonder iemand voor het hoofd te stoten:

1. Laat mensen weten dat het event ‘unplugged’ is voor ze arriveren

Het slechtste wat je kunt doen is mensen op het laatste moment verrassen met je vraag. Laat je gasten weten dat het feest devices-vrij is voordat het feest begint. Hoe eerder, hoe beter. Of, mocht je dat willen, maak een grappige, luchtige verwijzing tijdens de openingsspeech en vraag of iedereen zijn telefoon in zijn tas houdt. Of die van zijn vrouw…

2. Wees 100 procent duidelijk over wat je wilt

Tja, onze smartphones doen véél. Wees dus duidelijk over wat je wilt. Zorg dat je gasten weten of ieder telefoongebruik verboden is of dat je alleen wil dat ze op ‘stil’ staan. Wat betreft het plaatsen van foto’s op Facebook, Twitter en Instagram, wees duidelijk in wat je gasten mogen. Het komt vaak genoeg voor dat een bruidegom zijn bruidje in dé jurk voor het eerst ziet op Facebook vóór de ceremonie, omdat je nichtje even een leuke behind-the-scenes van het klaarmaken had geplaatst. Als je wil dat er absoluut niets wordt geplaatst, vraag dit dan respectvol aan de gasten. Wat betreft bruiloften en andere grote events: plaats een berichtje op de website (mocht je die hebben voor de grote dag) en vraag of ze hun telefoon uit willen zetten (of op stil) en geen foto’s willen plaatsen op social media. Een leuk idee is om wegwerpcamera’s op de tafels neer te zetten. Zo kunnen de gasten zelf alsnog leuke momenten fotograferen (en heb jij ze ook allemaal).

3. Zet deze vraag niet op de uitnodiging

Het is niet zo netjes om deze vraag op de uitnodiging te zetten. Zet liever je ‘unplugged’-vraag op de website, in het programma-boekje of op het insteekkaartje bijgevoegd bij de kaart.

4. Vraag je gasten niet om hun telefoon thuis te laten

Tegenwoordig zijn er maar een paar volwassenen die het huis willen verlaten zonder hun telefoon. Deze vraag komt nogal dwingend over. Mensen zullen denken: ‘ja, donder op, dat ga ik niet doen’. Daarbij zullen veel gasten kinderen hebben, en dus willen ze bereikbaar zijn voor als er iets is. Groot gelijk, dat zou jij ook willen!

5. Bedenk een leuke manier om er een draai aan te geven

Vergeet niet dat feestjes bedoeld zijn om lol te maken, dus houd de toon van je vraag luchtig en positief. Het is niet de bedoeling dat jij de hele avond rondloopt als een soort conciërge die alle kinderen controleert of ze niet stiekem bier drinken. Zoals we al zeiden: maak een grapje. Je zou kunnen zeggen: ‘Dresscode: Smart casual (behalve de smartphone)’. Of: ‘We dansen de hele nacht tot in de late uurtjes (zonder onze smartphone)’. Je zou later meer in detail kunnen treden over wat je precies wilt.

6. Wordt nooit pissig omdat iemand de ‘regel’ breekt

Het maakt niet uit hoe duidelijk je bent geweest, er gaat sowieso iemand zijn die rustig een halfuur luidruchtig gaat bellen met zijn baas of alsnog niet flatteuse foto’s plaatst op social media. Ga er niet op in, het is niet netjes en waarschijnlijk is de hatelijke blik van één van de andere gasten zijn kant op al genoeg. Onthoud: het gaat niet zozeer om de telefoons. Het gaat ‘m meer om het feit dat mensen gezellig samen komen en een leuke tijd hebben. Zolang je dit voor ogen houdt, wordt je feestje zo gezellig dat hopelijk iedereen zijn telefoon even vergeet.

Kun jij je deze tijd nog herinneren? Was het toen allemaal simpeler?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo ban je irritant telefoongebruik van je feestje (6 tips)
Sluiten