Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 6 apr 2015

Zo behandel je een vrouw die voor het eerst moeder is

Denk eens terug aan toen jouw eerste kindje net geboren was. Je hele wereld staat op zijn kop. Ineens is er een hulpeloos wezentje, dat geen kans heeft op overleven zonder jou. Gepland of niet, daar kan niemand zich op voorbereiden.

Natuurlijk is het hebben van meerdere kinderen heel druk en zwaar en vreet het ál je vrije tijd. Maar we vergeten vaak hoe het was toen ons eerste kindje nét geboren was, de vele onzekerheden en welke dingen je niet leuk en moeilijk vond.

Voor iedereen die inmiddels gewend is aan het ouderschap kan het fijn zijn dit nog even door te lezen. Zo behandel je een vrouw die net moeder is geworden:

1. Zeg niet dat het allemaal wel meevalt

‘Ja, want Thijs was heel erg ziek en dat was zo veel erger’. Natuurlijk ben jij trots dat jij jezelf daar doorheen hebt geslagen, maar dat betekent niet dat zij niet in paniek mag raken van haar baby die net een gevaarlijke move maakte. Alles wat zij op dat moment nodig heeft, is een luisterend oor, zodat zij haar stress even kwijt kan.

2. Wees geduldig tijdens een gesprek

Op dit moment zijn al haar zintuigen nog gefocust op de baby. En als die tijdens jullie koffiedate over zichzelf heen spuugt, gaat ze dat echt éérst opruimen. Maar daarna gaat ze gewoon weer verder waar jullie gebleven waren. Het is helemaal niet dat ze niet luistert, ze is gewoon aan het multitasken.

Help haar ook herinneren dat er méér is op deze wereld dan baby’s, door over totaal andere zaken te praten. Het zal misschien iets meer moeite kosten, maar uiteindelijk is ze je dankbaar. Ze heeft het nodig om ook met andere dingen bezig te zijn, ook al weet ze dat zelf nog niet.

3. Neem het haar niet kwalijk als ze te laat komt

Laat haar zelfs zonder problemen jullie afspraak afzeggen. Het is behoorlijk wennen om in de ‘baby-routine’ te komen en als iets nieuw is heb je gewoon even tijd nodig om alles op een rijtje te zetten en in het ritme te komen.

4. Haal nooit zomaar de baby uit de box

Sommige mensen pakken gelijk de baby op als ze hem/haar zien liggen, zonder te overleggen met de nieuwe mama. Veel kersverse moeders vinden dit niet oké. Logisch, want ze weten zelfs nauwelijks hoe ze een baby moeten oppakken en daarbij gieren de hormonen door haar lijf. Dat jij al twee kinderen hebt en echt wel weet wat je aan het doen bent, dat is prima. Maar vraag het altijd eerst even. Zat moeders die niet willen dat anderen hun kind vasthouden.

5. Wees lief

Hormonen, gebroken nachten en moeder-onzekerheden zijn het ideale recept voor een slecht humeur. Dus: geen grapjes, geen verwijten, helemaal niets. Dit is het moment dat je lief moet zijn.

6. Laat de moeder in haar waarde

Maak geen aannames op basis van verhalen van anderen of je eigen ervaring. Voor haar is het hebben van een kind en het gevoel van all consuming liefde helemaal nieuw. En dat maakt haar hartstikke onzeker. Begin niet over dat ze eigenlijk beter wel borstvoeding kan geven, want hier heeft ze niets aan.

Deze 15 dingen moet je nooit zeggen tegen kersverse ouders

Reageer op artikel:
Zo behandel je een vrouw die voor het eerst moeder is
Sluiten