Redactie
Redactie Mind 8 feb 2016

Zo belangrijk is de therapeutische werking van muziek

Heel wat hardloopkilometers heb ik te danken aan A$AP Rocky die door mijn koptelefoon, in ietwat andere bewoordingen, vertelt dat stoute vrouwen zijn probleem zijn. De gebieden in het brein die emotie bij muziek teweegbrengen, liggen vlak naast de motorische gebieden. Vandaar dat je op muziek wilt bewegen; of dat het je helpt om toch nog even een sprintje te trekken.

En dan zijn er natuurlijk de herinneringen die muziek oproept. Er gaat geen feestje voorbij zonder een nummer uit de middelbare schooltijd, en niet voor niets zijn golden oldies zo populair. Op welke manier we er ook voor kiezen om nummers te consumeren: actieve, gezonde mensen komen wel aan hun muzikale trekken. Dat gun je toch iedereen?

Toen Bakker op het idee kwam om zijn moeder te laten luisteren naar nummers waarvan hij zeker wist dat zij die vroeger had gehoord, leek het contact weer even terug te komen. “Soms sloeg ik de plank mis, maar als het raak was, leefde ze helemaal op.”

Els overleed een aantal jaar geleden en Bakker, die jaren lang bij Beeld en Geluid in Hilversum had gewerkt en een psychologie-achtergrond heeft, besloot zich te richten op muziektherapie. Voor Radio Remember, een nieuw radiostation voor ouderen met dementie, waarvan Bakker mede-eigenaar is, heeft hij de muziek geprogrammeerd.

Bakker spitte weken lang door archieven om nummers te zoeken uit de jaren veertig, vijftig en zestig. Op Radio Remember worden ze gematcht aan het tijdstip van de dag, met rustige nummers in de ochtend, up tempo in de middag en een cool down in de avond.

Zo’n 100 verzorgingstehuizen hebben inmiddels een abonnement op Radio Remember. Bijna tachtig procent van de medewerkers zegt een significant verschil te merken in de stemming, de sfeer en het contact met de inwoners. Leuk detail: er worden speciale programma’s ontwikkeld voor Friezen en Marrokaans-Nederlandse ouderen, die in hun jeugd aan andere nummers werden blootgesteld.

Lees de rest van dit artikel op BEDROCK >>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bedrock.nl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo belangrijk is de therapeutische werking van muziek
Sluiten