Redactie
Redactie Persoonlijk 10 jun 2014

Zo belangrijk is slapen in je relatie

Aan het begin van een relatie ben je als straalverliefde het bed niet uit te slaan. Toch kan het zomaar zo zijn, dat jullie na een tijdje van slaapritme veranderen. De één moet nog ‘even’ dat programma afkijken of, in geval van kinderen, is negen uur ‘s avonds vaak een schappelijke tijd om je ogen te sluiten.

Onderzoek wijst uit dat de manier waarop koppels slapen, invloed heeft op de mate van tevredenheid in een relatie. Zo blijkt dat de deelnemers gemiddeld 75% van de ‘bedtijd’ samen doorbrengen. Vrouwen bestempelden hun relatie zelfs als ‘beter’, naarmate dit percentage stijgt. Ga dus op hetzelfde moment naar bed en word samen wakker. Lijkt redelijk simpel, toch? Maar doen we het ook? De manier waarop partners slapen zegt meer over een relatie dan we denken. De feiten op een rij:

Films spreken niet altijd de waarheid

In elkaars armen met de gezichten in spiegelbeeld de nacht doorbrengen, zien we -helaas- vaker in films dan de waarheid ons vertelt. Zo blijkt uit een studie van de Universiteit van Hertfordshire dat de meeste mensen rug-aan-rug in slaap vallen. Wel was het zo dat de koppels die dicht tegen elkaar aan in slaap vielen, gelukkiger bleken dan wanneer er afstand was. Ook aanraking speelde mee in een hoger geluksniveau. Het vermaarde lepeltje-lepeltje is heus zo’n slecht idee nog niet.

Slecht slapen veroorzaakt vaak meer dan nodig is

Die donkere kringen onder onze ogen zijn niet echt van knappe aard. Laat staan de ruzies die veroorzaakt kunnen worden door een te korte nacht. Een studie, afkomstig van de Universiteit van Californië, laat zien dat stellen die slecht hebben geslapen een hogere intentie hebben tot ruziemaken. Ook kunnen negatieve gevoelens de overhand krijgen, die op hun beurt tot gekijf kunnen leiden. Dit willen we natuurlijk voorkomen, dus maar even liever niet nachtbraken.

Een gebrek aan slaap beïnvloedt de rooskleurige gevoelens tegenover de ander

Zoals we eigenlijk nooit zonder ruzie het huis mogen verlaten, zo is dat in bed niet anders. Geïrriteerd de nacht in gaan, komt een relatie niet echt ten goede. Praat het uit en geef elkaar een zoen. Hoe moeier we zijn, hoe belangrijker en erger de onenigheden lijken. Niets is minder waar. Vooral vrouwen blijken meer geneigd er een vervelend gevoel op na te houden in de morgen. Tijd dus om een oogje dicht te knijpen.

Hoe slapen jullie eigenlijk?

Bekijk de posities eens aandachtig. Hoe brengen jullie meestal samen de nacht door? Noteer en lees hieronder de betekenis…enne, niet spieken.

A. De liefdevolle lepel
Jullie hebben een sterke band en een ultieme verbinding. Hou de lepel vast!
B. De passievolle omarming
De passie is volop levend, de liefde is misschien nog jong en op een hoogtepunt. Zucht….
C. De tandem
Jullie proberen elkaar te begrijpen en maken compromissen voor elkaar
D. Kop of munt?
Jullie leven beiden in je eigen wereld en het mist aan saamhorigheid
E. Met het verkeerde been…
Gewoon te veel gedronken!
F. ‘One Side Fits All’
Jullie geven veel om elkaar en delen veel samen
G. Een gapend gat
Oeps, hier moet keihard aan gewerkt worden
H. Geef me een kontje
Er is wat onenigheid, maar dat valt wel op te lossen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo belangrijk is slapen in je relatie
Sluiten