Zo belangrijk zijn huisdieren voor kinderen

Kinderen die moeilijke situaties hebben gekend nemen niet papa, mama, hun grote broer of zus als eerste in vertrouwen, maar hun huisdieren. Dat dieren niet snappen wat ze zeggen is helemaal geen probleem.

Het is juist dáárom dat kinderen hun huisdier(en) in vertrouwen nemen. Dieren veroordelen niet, en stellen geen moeilijke vragen. Een soort dagboek dus. Onderzoeker Matt Cassels had vroeger zelf minstens tien huisdieren, maar had er nog nooit aan gedacht hoe belanrijk de relatie tussen kinderen en hun huisdier was. Daar kwam hij achter toen hij voor zijn studie data onderzocht over de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. De relatie tussen kinderen en hun huisdier is er een onderdeel van.

Tool

Bij het onderzoek werd een tool gebruikt die de relatie van mensen met elkaar vergelijkt met die van mensen en dieren. Uit de resultaten blijkt dat deze relatie inderdaad met elkaar te vergelijken zijn.

Therapeutisch

Het is al wel langer bekend dat dieren een therapeutische werking kunnen hebben, maar Cassels heeft de relatie tussen kind en huisdier vergeleken met de relatie die kinderen met hun ouders en leeftijdsgenootjes hebben. Het gaat hierbij om de groep kinderen die te maken hebben gehad met ernstige tegenslagen, zoals het overlijden van een dierbare, een scheiding, instabiliteit in de thuissituatie of een sociale achterstand een betere band hebben met hun huisdier dan met hun leeftijdsgenootjes.

Opvallend is dat de meisjes uit deze groep meer blijken te ‘praten’ met hun huisdier dan jongens. Iets wat niet echt voor de hand ligt, omdat eerder onderzoek uitwees dat juist jongens een betere relatie hebben met hun huisdier. Volgens Cassels komt dat wellicht omdat huisdieren alleen ‘luisteren’ (en meisjes houden nu eenmaal van praten? red.). Kinderen vinden het fijn dat dieren geen moeilijke vragen stellen, ze willen gewoon even kletsen met hun hond of kat. Of goudvis. Het soort dier maakt namelijk helemaal niks uit voor ze. Dat hun dieren niet écht luisteren weten ze trouwens dondersgoed.

Dieren veroordelen niet en stellen geen moeilijke vragen

Socialer

Naast dat dieren een therapeutische werking op deze kinderen hebben, kunnen dieren kinderen ook op sociaal vlak veel helpen. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die een goede relatie met hun huisdier hebben, socialer van aard zijn dan hun leeftijdsgenoten. Ze zijn bijvoorbeeld eerder geneigd anderen te helpen, te delen en samen te werken. Ook blijkt uit het onderzoek dat deze kinderen, vooral meisjes en kinderen die en hond hebben, hun huisdier sneller ‘in vertrouwen’ nemen dan dat ze hun broertjes of zusjes in vertrouwen zouden nemen. Cassels vindt dat een opvallende uitkomst: Ze stellen dus meer vertrouwen in dieren, die hun taal niet spreken, dan in broers of zussen.

Nog meer redenen nodig om een huisdier te nemen? Hier vind je er nog 12! >

Reageer op artikel:
Zo belangrijk zijn huisdieren voor kinderen
Sluiten