Eva Dusch
Eva Dusch Beauty juni 14, 2015

Zo fix je eerste graad beautyproblemen op zomerfestivals

Voor velen van ons staat de zomer synoniem voor festivals. En geen feest compleet zonder passende look. Die urenlange zoektochten en inspiratiesessies op Pinterest zijn ons heus niet vreemd. Maar wat ze ons niet vertellen is hoe de boel enigszins representatief te houden na een dag lang hossen, dansen en zweten in de brandende zon. Daarom hierbij je 112-guide.

Natuurlijk kom je niet op zomerfestivals om zonder schrammen en viezigheid je tent in te duiken voor een schoonheidsslaapje. Maar we blijven vrouwen. Een beetje opfrissen tussen de bedrijven door is meer dan welkom. Dus mocht je te kampen krijgen met bekende festivalproblemen als haren als een ragebol, nare geurtjes en roodverbrande schouders, deze korte termijn oplossingen slepen je er glansrijk (oké, bijna dan) doorheen.

1. Festival fail: Je haar zit dus letterlijk alsof je al drie dagen niet gedoucht hebt.

Plat, vettig en plakkerig, je durft nauwelijks nog met je eigen handen door je haar te gaan.
Festival Fix: Als je een planner bent, je tassen zorgvuldig en bedachtzaam hebt ingepakt en rekening hebt gehouden met elk horror-scenario, dan heb je sowieso zes flessen droogshampoo achter handen. In dit geval een geschenk uit de hemel, want je zult er flink wat van nodig hebben. Spuit het goedje rondom je haargrens en kam goed door je haar. Vooral dit laatste is de enige manier om je coupe weer semi-glans te geven.

Nog een reden waarom droogshampoo je beste vriend is >

2. Festival Fail: Terror! Je haar zit compleet in de knoop.

Al die gekkigheid op je hoofd, van bloemenkransen tot bandana’s, is theoretisch gezien prachtig. Maar in de praktijk zorgt het voor een hoop ellende. Om de tien minuten grist iemand dat ding van je hoofd en anders doe je het zelf wel. Dit levert uiteindelijk een warrige, onhandelbare boel op, zeker gezien de mix van droogshampoo en zweet die in je haren zit.
Festival Fix: je zult je haar nu toch écht moeten wassen onder een douche en wees alles behalve spaarzaam met de conditioner. Laat twee minuten goed intrekken terwijl je tegelijkertijd de boel zachtjes uitkamt.

Haar uit de knoop? Dit is de perfecte festival hair-do >

3. Festival Fail: je haar is super statisch en pluizig.

Vaak het onvermijdelijke resultaat na een fikse regenbui of bij tropische, vochtige omstandigheden. En laat Nederland vooral vochtige zomerhitte kennen, de meest verschrikkelijke combi voor je lange lokken.
Festival Fix: hier valt bijna niet tegenop te boksen. In deze noodgevallen heb je een leave-in conditioner of frizz-fighting stylers nodig. Normaal zijn deze producten ook niet bestand tegen dit soort heftige omstandigheden -hoewel de reclame anders doet vermoeden- maar wie niet waagt wie niet wint. Smeer het vanaf halverwege je lokken (niet vanaf je wortels) in en gooi je haar vervolgens een half uur in een knot.

4. Festival fail: je huid heeft een grijs-bruine gloed gekregen door alle viezigheid.

Onontkoombaar natuurlijk. Festivals zijn zeker niet de plek om te gaan mekkeren over alle dirt on your shoulders en op je gezicht, armen en benen. Je zit vaak op zandachtige vlakten en door al het zweten en de plakkende zonnebrand blijft alle voorbij zwevende stoffigheid gelijk aan je plakken.
Festival Fix: je kunt een half uur in de rij gaan staan voor een miezerige douchestraal, maar plan B is misschien wel net zo effectief: make-up reinigingsdoekjes. Niet echt milieuvriendelijk, maar in dit geval noodzakelijk. Plus, liever de geur van babydoekjes dan van zweet.

5. Festival fail: je make-up en allerhande decoraties zijn afgedropen tot op je knieën.

Voor festivals mag je je best een beetje uitdossen. Wat heet: maak er letterlijk een feest van! Uitpakken met make-up en accessoires mag dus zeker. Een beetje bronzer kan ook nooit kwaad. En die glimmers en geverfde indianenstrepen op je junkbeenderen leken ook echt een fan-tas-tisch plan om je te laten transformeren tot een heuse festival goddess. Maar van dat droomplaatje is inmiddels niks meer over.
Festival fix: één nacht met je make-up op slapen kan nog, maar drie nachten? Vergeet het maar.
Er bestaat niks zoals festivalproof make-up, zelfs een primer is niet opgewassen tegen deze situaties. Dit vraagt dus om grover geschut. Gebruik een zachte en kalmerende gezichtsolie (stop het in speciale reisflesjes) om je gezicht mee schoon te maken en een reinigingsdoekje als extra check. Tip voor een frisse blik? En goede oogbalsem en gezichtsspray die je huid kalmeren en verzachten.

6. Festival fail: je huid glimt op alle denkbare plekken.

Tropische temperaturen, een brandende zon en geen schaduw, daar moet je flessen zonnebrandolie tegenaan gooien. Dat in combinatie met een overmaat aan zweet en een gebrek hygiëne en matterende gezichtspoeder maakt dat je huid gaat plakken en glimmen op elke denkbare plek. Help!
Festival Fix: Maak je gezicht af en toe schoon met de al genoemde reinigingsdoekjes of desnoods een zakdoek en poeder lichtjes met absorberende en matterende poederfoundation.

7. Festival Fail: Er komen regelmatig nare geurtjes voorbij.

De kans dat je naar bloemetjes en bijtjes ruikt op een festival is inderdaad vrij klein. Een gelukje: iederéén stinkt en doet verwoede pogingen dit niet te laten merken.
Festival Fix: Elke beautyredacteur gaat je nu vertellen dat het gebruik van parfum in de brandende zon geen goed idee is. Dit kan regelmatig leiden tot geïrriteerde of allergische reacties zoals bruine vlekken, bultjes of branderigheid. De enige oplossing is, wanneer regelmatig douchen niet lukt, om af en toe even te sprayen met een mini-deodorant of een zachte body mist.

Noodzakelijke beauty fixers:

1. Zonnebrandcrème
2. Aftersun
3. Droogshampoo
4. Reinigingsdoekjes
5. Leave-in conditioner of frizz-easy styling
6. Vichy oogbalsem
7. Thermaal water spray
8. Matterende gezichtspoeder
9. Desinfecterende handgel
10. Verfrissende body mist

En wat dacht je dan van die festival proof outfit? Dit trekken jullie aan >

Reageer op artikel:
Zo fix je eerste graad beautyproblemen op zomerfestivals
Sluiten