Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 13 okt 2016

Zo ga je om met die ene moeder die ALLES beter weet (denkt ze)

Dan denk je in een gesprek met andere moeders een goede inbreng te hebben en dan opeens: BAM! slaat ze toe. Die ene moeder die al-tijd het antwoord op elke vraag, de oplossing voor élk probleem weet en haar steentje bijdraagt in élke discussie. Of je nou wilt of niet.

Ze corrigeert je, onderbreekt je en staat erop problemen op te lossen. Terwijl gewoon even wil zeuren en klagen. Irritant? Zeker. Onoverkomelijk? Nee hoor. Je moet alleen even weten hoe je het aanpakt. Let op!

Onzeker

Het is makkelijk om kwaad te worden op de ‘Moeder Die Alles Beter Weet’, maar voordat je dat doet is er iets belangrijks dat jij moet weten. Niet doorvertellen, maar ze is stiekem heel onzeker. Door haar mening te geven – zelfs als ze die van jou hiermee in diskrediet brengt – denkt ze dat ze wordt gewaardeerd en aardig wordt gevonden. Ze probeert niet onbeleefd tegen je te zijn (althans, meestal niet), ze weet gewoon niet beter.

Als je dit in je achterhoofd houdt, dan hier nog wat tips voor hoe je moet omgaan met die ene ‘Moeder Die Alles Beter Weet’ bij jou op het schoolplein of in de vriendengroep.

[STAP stap=”1″]

Wees duidelijk

Als ze weer eens dwars door jouw betoog heen praat, vertel haar dat dan. Vertel haar dat ze je onderbrak en dat je graag haar mening hoort, maar liever pas als jij klaar bent. Je zou haar misschien het liefst voor de voeten gooien dat ze hartstikke onbeleefd is, maar wil je dat dit akkefietje een ouderwetse ruzie wordt? Nee toch?

[STAP stap=”2″]

Krijg ‘ja, maar’ zeggen onder de knie

Zeg bijvoorbeeld: ‘Ja, ik snap het dat je zo denkt, maar snap je ook hoe ik erin sta?’ Of: ‘Je hebt je punt gemaakt, maar kun je ernaar kijken vanuit mijn optiek?’ Of: ‘Ja, ik snap dat jij het zo ziet, maar ik zie het anders.’ Je geeft hiermee aan dat je haar standpunt snapt, maar omdat je deze constructie gebruikt, kun je jouw kant toch benadrukken.

[STAP stap=”3″]

Vertel wat jij weet op een niet bedreigende manier

Dus zeg bijvoorbeeld: ‘Laat me je vertellen wat ik hierover heb geleerd.’ ‘Dit is wat ik heb gehoord.’ Je pakt niet de weg van de directe confrontatie, maar maakt zo toch je punt. Want deze alwetende moeder zou blijven strijden om haar gelijk en dat wil je niet.

LEES OOK: Deze ouderwetse adviezen kun je maar beter negeren

[STAP stap=”4″]

Negeer het (niet haar)

Haar drang om te worden gezien als ‘De Moeder Die Alles Weet’ komt dus voort uit haar eigen onzekerheid. Remember? Als je niet per se gehoord hoeft te worden of als ze weer eens advies geeft zonder dat je erom hebt gevraagd, laat haar dan praten. Ene oor in…

[STAP stap=”5″]

Waardeer het

Vertel haar dat je het waardeert dat ze zoveel kennis heeft. We hebben allemaal op z’n tijd wat waardering nodig. Tenzij ze mensen beledigt en tegen zich in het harnas jaagt natuurlijk…

[STAP stap=”6″]

Zeg haar dat ze moet oppassen

Vertel het haar als ze over grenzen heen gaat of mensen beledigt door haar mening door te drukken. Iemand moet het doen, laat jij het dan maar zijn. Ze zal het waarschijnlijk niet meteen waarderen, maar soms moet je gewoon direct zijn. En uiteindelijk zal ze je er misschien nog voor bedanken ook.

LEES OOK: Ben jij een direct type? Dan herken je jezelf in deze 9 kenmerken

[STAP stap=”7″]

Sluit het gesprek af zonder te vissen naar een excuus of een concessie

Zeg: ‘We zien de dingen gewoon anders.’ Of: ‘Ik denk dat we het eens moeten zijn dat we het hierover oneens zijn.’ Deze betweterige moeder is als de dood dat ze wordt ontmaskerd als het onzekere type dat ze is. Dus ze gaat echt niet toegeven dat ze over een bepaald onderwerp niet genoeg weet. Als je denkt dat de Moeder Die Alles Beter Weet concessies gaat doen, dan kun je lang wachten.

[STAP stap=”8″]

Ontwijk haar

Als ze zó vervelend is dat je haar niet kunt luchten of zien; probeer haar dan te ontwijken. Soms is ontwijken nou eenmaal de beste strategie.

[STAP stap=”9″]

Stop het weg

Als teleurgesteld bent, omdat een kennis zich steeds meer ontpopt als een Moeder Die Alles Beter Weet je, stop het weg en bereid jezelf voor op de volgende keer dat je haar ziet. Ze gaat echt niet veranderen tenzij iemand haar vertelt dat hij of zij klaar is met haar alwetende houding. (En zelfs dan…)

Onthoud dat deze moeder die pretendeert alle antwoorden te hebben, echt de bedoeling niet heeft om een trut te zijn. Als je er op die manier naar kijkt, dan kan dat je helpen omgaan met sommige van haar onuitstaanbare gewoontes. Kijk, nu ben jij de moeder die ALLES al weet. Over dit soort moeders tenminste.

Heb jij zelf ook eigenschappen waar je niet zo trots op bent? Misschien herken je wel wat van deze 21 typische vrouwen-dingen waar we per direct mee moeten stoppen.

Reageer op artikel:
Zo ga je om met die ene moeder die ALLES beter weet (denkt ze)
Sluiten