Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 28 mei 2014

Zo ga je om met driftbuien

Plots verandert je lieve, schattige dreumes in een driftkikker met woede aanvallen die zich niet alleen beperken tot binnen de muren van je huis. Gelukkig kun je het oplossen door te kijken naar de achterliggende oorzaken en daar mee leren omgaan. Rekening houdend met de leeftijd…

Het belangrijkste wat je jezelf moet voornemen is begrijpen dat driftbuien te maken hebben met frustraties over de dingen die kleine kinderen niet zelf kunnen of niet in eigen hand hebben. Zoals de moeder die bepaald dat het geen goed idee is om lollies op een bedje van smarties als avondeten te kopen in de supermarkt.

Frustraties

Driftbuien zijn heel gewoon in de leeftijd van één tot vier jaar oud, omdat ze niet kunnen krijgen wat ze willen. En kleine kinderen hebben ook nog niet de verbale capaciteit om hun frustratie uit te drukken in woorden. Ik neem als voorbeeld mijn 2-jarige Luca. Een karaktertje dat precies weet wat en hoe hij iets wil. Maar oh wee als ik niet op de juiste manier zijn knuffeltje aangeef, het slaapliedje ‘Op een klein stationnetje’ (‘Sjonnetje mama!’) zing en hem daarna in de juiste volgorde een kus op zijn voorhoofd, neus, wangen, kin geef. Hij wil graag de controle hebben. En als ‘t niet precies zo gaat kan dat zo maar uitmonden in een driftbui.

Kinderen worden later steeds beter in zich uit te drukken en ze leren zelfbeheersing aan. Hoewel nog steeds mensen in alle leeftijden kunnen overkoken. Hieronder geven we je een 3-stappen plan hoe je een driftbui kunt omtoveren tot een lachsalvo:

1. De driftbui voor zijn

Iedereen wordt getriggerd tot een driftbui. Voor een peuter kan dat zijn omdat zijn kleren niet goed worden aangedaan of het verkeerde boekje wordt voorgelezen. Als je je bewust wordt wat jouw kindje frustreert kun je een bui zelfs voorkomen. Geef ze dus de ruimte om eerst jouw laarzen én de schoenen van papa aan te trekken, voordat ze in hun crocjes glijden om naar de crèche te gaan.

Denk ook altijd even aan HIEM (HALT in het Engels): Driftbuien zijn vaak gerelateerd aan Honger, Irritatie, Eenzaam zijn en Moeheid.

2. Je inhouden

Als je kindje een driftbui heeft, tel tot tien en houd je in om zelf niet ook driftig of boos te worden. Het gooit alleen maar kolen op het vuur. Niet terugschreeuwen dus. Probeer je kind keuzes te bieden, zeg tegen je kind dat je uit de kamer gaat of haal gewoon diep adem. Het gaat uiteindelijk vanzelf over.

3. Erkenning geven

Een van de redenenen van driftbuien is dat kinderen gehoord en gesnapt willen worden. ‘Snap je dan niet dat ik nú die zak snoep, wil. Ik heb hem nodig!’ Door aandacht te vragen via lawaai en ongenoegen ‘vraagt’ je kind dat je ‘m snapt. Laat dus weten dat je het naar, vervelend, rot vindt en geef erkenning voor zijn ‘onrecht.’ Dat betekent niet dat je het ermee eens hoeft te zijn. ‘Ik begrijp dat je boos bent’ is voldoende. Leer kinderen overigens niet af dat ze emoties uiten, maar leer ze wat de juiste manier is.

Voorbeeld: ‘Ik begrijp dat het rot is dat je je broek niet uitkrijgt als je je laarsjes nog aanhebt’. Om te vervolgen met: ‘ Als je me vraagt om je wat te helpen, doe ik het graag.’ Klinkt simpel, is het ook.

4+ tips

Pffff, je bent de vier voorbij dus nu is het over met de driftbuien en woedeaanvallen, toch? Helaas. Zo simpel ligt het niet. Ouders die bijvoorbeeld de Ipad van een kind wegnemen (die na een uur Minecraften in het zoveelste level beland is) weten anders. Waarom je 7-jarige dan ook een driftbui krijgt? Kinderen leren nog steeds om te gaan met zich uit te drukken en te communiceren. Ze zitten in een leerproces, hoewel menig volwassene ook wel eens door ‘t lint gaat… Mocht je zelf schreeuwen naar je kinderen om ze te laten doen wat jij wil, dan nemen ze dat patroon over omdat het blijkbaar werkt, oeps.

Hoe ga je om met een drift situatie?
Bij oudere kinderen zie je het waarschijnlijk makkelijk aankomen aan de manier waarop ze kijken of gedrag vertonen wat irritant is. Tegen een tafel aanschoppen bijvoorbeeld. Zodra dat gebeurt ga je het gesprek aan: ‘Ik zie dat je baalt, wat is er? Als hij zegt: ‘Je bent stom’, wordt dan niet boos. Je kind heeft jouw liefde en begrip nodig en de uitbarstingen gaan vaak over erkenning en aandacht. De focus is om erkenning te geven door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ik hou hoe dan ook van jou, maar we moeten nu even een time out nemen en er later over praten.’

Hoe bespreek je wat er gedaan moet worden?
Maak samen een plan. Als de rust is wedergekeerd, maak je samen regels. De regels in huis over Ipad-tijd, in dit geval, hangen samen met consequenties als ze niet opgevolgd worden. Maak het makkelijk door een wekker te zetten die afgaat als de tijd op is. Als je kind kiest om door te gaan leg dan uit dat ze daarmee een keuze maakt om de komende drie dagen geen Ipad te spelen (de consequentie en ‘straf’). Je zult zien hoe snel de lucht klaart en kinderen vergeten snel, veel sneller dan volwassenen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo ga je om met driftbuien
Sluiten