Zó ga je om met kritiek

Natuurlijk is het ontzettend niet-leuk om kritiek te krijgen. Maar er zijn manieren om ermee om te gaan en er zelfs je voordeel mee te doen.

1. Zie het als een kans

Natuurlijk wil je het liefst onder een steen wegkruipen als je kritiek krijgt. Maar soms is kritiek een kans om iets te verbeteren aan jezelf. Tenminste: als je je in het kritiekpunten kunt vinden.

2. Adem in, adem uit

Je natuurlijke neiging bij kritiek is je ertegen te wapenen. Handiger is om even een stap terug te doen en het niet meteen persoonlijk te maken, maar een helicopter view in te nemen. Wat gebeurt hier nu écht? Is het daadwerkelijk rude, of heeft mijn gesprekspartner een punt?

3. Bedenk wie het zegt en waarom

Is het een vriendin die niet zo lekker in haar vel zit en denkt ‘misery loves company’? Een collega die aast op je positie? Een vriend die zich zorgen maakt? Je baas, die vindt dat je meer inzet mag tonen? Kijk goed naar je relatie met de ‘criticaster’ en zijn motieven. Vervolgens kun je beslissen of je er iets mee wilt.

4. Haal eruit wat erin zit

Vraag je af: zit er een kern van waarheid in? Die vriendin die zegt dat je altijd op Facebook zit, heeft ze misschien een punt? Heeft ze ook suggesties hoe je dit beter kunt aanpakken? Wie weet leer je iets.

5. Negeer waar je niks mee kunt

Kun je er niets mee, dan kan je de kritiek natuurlijk altijd negeren. Glimlach en ga je eigen weg. Je kunt niet iedereen in je leven pleasen. En dat is helemaal oké.

Hé, en deze 16 dingen doen we voortaan niet meer naar elkaar, hè, dames? >

Heb jij weleens echt (n)iets aan kritiek van iemand gehad? Praat mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Zó ga je om met kritiek
Sluiten