Eva Dusch
Eva Dusch Beauty 7 sep 2015

Zo gezond is een vurig potje zoenen dus voor je

Zoenen, iedereen doet het. Het is fijn en zorgt voor een gevoel verbinding. Maar van binnen gebeurt er intussen nog veel meer dan je denkt en dat blijkt nog gezond ook. Hierbij je ultieme doktersvoorschrift om nog veel vaker te zoenen.

We hechten aan de ene kant heel veel waarde aan zoenen en aan de andere kant nemen we het ook meer voor lief dan ooit. Het is de ultieme graadmeter in de liefde, of je nu in een relatie zit of aan het daten bent. Je voelt gelijk aan hoe de vlag erbij hangt en hoe het zit met jullie chemistry (botsende tanden en voorhoofden, nee bedankt). Maar dat niet alleen, het blijkt ook nog eens heel erg gezond te zijn.

Waarom we zoenen

De meningen en onderzoeken zijn sterk verdeeld over waarom mensen nou eigenlijk zoenen. Er is zelfs een woord voor dit onderzoek, namelijk: philematology. Hierbij wordt er onderzocht wat zoenen betekent in verschillende culturen. Volgens de oude Romeinse schrijver Lucretius is zoenen een poging tot letterlijke samensmelting. Carl Jung, een Zwitserse psychiater, had een meer basale verklaring. Volgens hem ging het bij zoenen oorspronkelijk om voedseloverdracht. Een idee waar we liever niet te lang bij stil willen staan.

Nee, dan werpen we liever een blik op deze 5 gezondheidsvoordelen… :

1. Het boost je immuniteit

Volgens een onderzoek in het medische tijdschrift Medical Hypotheses zou zoenen het immuunsysteem van vrouwen verbeteren zodat je met name minder vatbaar bent voor het Cytomegalovirus, een soort herpesvirus. Dit virus wordt overgedragen door mond-op-mond contact (we kennen allemaal de koortslip) en is niet schadelijk voor volwassenen, maar wel voor zwangere vrouwen. Zo kan het zelfs dodelijk zijn voor baby’s, zo weet ook Susan. Zij verloor haar kindje door een simpele koortslip. Lees haar verhaal hier >

2. Je verbrandt calorieën

Oké, de exacte cijfers rondom deze stelling wisselen nogal, maar het is sowieso waar. Zoenen voor een minuut kan blijkbaar al oplopen tot 26 calorieën. En een uurtje aan knusse handelingen zou gelijk staan aan ongeveer een half handje M&M’s of een half glas wijn (dus vooral veel zoenen na je vrijmibo). Het gaat weliswaar om minimale aantallen, maar hé, alles is aantrekkelijker dan een uur lang kapot gaan in de sportschool of achter je kroost aan rennen.

3. Je weet of je de juiste partner te pakken hebt

Wist je dat de zenuwen die op je lippen eindigen 100 keer krachtiger zijn dan in je vingertoppen? Dat maakt zoenen fijngevoeliger dan ooit. Factoren als gevoel, reuk, smaak en temperatuur spelen een grote rol. Wanneer je met iemand zoent dan weet je gelijk of je iemand wel of niet aantrekkelijk vindt en hoe hoog jullie scoren op de ladder van chemistry. Andere onderzoekers zeggen dat zoenen ook een biologische manier is om te kijken wie voor jou geschikt is als partner. Daarom kan een eerste zoen met iemand je relatie met diegene maken of breken.

Lees ook: Kus je man, anders gaat-ie vreemd!

4. Het houdt je gezichtsspieren sterk

We maken ons eerder druk om onze bil-en buikspieren of die verschrikkelijke zadeltassen die we maar niet weg krijgen. Maar heb je er ooit bij stil gestaan dat je met zoenen ook een heleboel spieren gebruikt? Zo’n 30 gezichtsspieren (ja, zoveel hebben we blijkbaar). Het voordeel: het houdt je huid mooi en gezond. Fijne bijkomstigheid niet?

5. Je natuurlijke oxazepammetje

Volgens onderzoek zorgt een vurig potje zoenen voor flink wat gezonde chemische reacties in je lichaam waardoor je beter kunt ontspannen. Het vermindert stress en negativiteit en zorgt voor een verhoogd gevoel van welbevinden, omdat het stresshormoon cortisol afneemt. Ook laat het je endorfinelevel stijgen, het bekende feel-good stofje dat we ook voelen wanneer we heel blij of verliefd zijn. En je dopamine wordt flink opgekrikt, waardoor je je aan elkaar wilt hechten.

Oeps! Wat als je zoon je betrapt en jullie nóóit meer wil zien zoenen?>

Reageer op artikel:
Zo gezond is een vurig potje zoenen dus voor je
Sluiten