Anne Broekman
Anne Broekman Kids 16 mei 2016

Zó handle je die eerste weken met je newborn tweeling

Ineens verschijnt het daar op de echo: niet één vruchtje, niet één hartslag, maar twee! Na de eerste paniek verrassing ben je dolgelukkig: je krijgt een tweeling! En dan zijn ze er… Aaargh! Zo voorkom je dat je in je kraamtijd doordraait, for reals.

Ja, ook journaliste Marieke Ordelmans moest even slikken toen ze van de verloskundige te horen kreeg dat het er niet eentje was, maar twee. “Ik begon van schrik te huilen, mijn vriend moest lachen. Hij zei altijd al dat wij een tweeling zouden krijgen.” Haar boys Lewis en James zijn inmiddels zes weken oud. En wie kan er aanstaande tweelingmoeders nou beter advies geven over die eerste periode dan een kersverse twin mom? Mariekes beste tips op een rijtje.

[STAP stap=”1″]

Je kunt niet alles tegelijk

Het is dé vraag die iedere tweelingmoeder krijgt: wat doe je als ze allebei tegelijk huilen? Dat is ook het moeilijkste, geeft Marieke toe: “Dat is het enige instortmoment dat ik heb gehad. Mijn vriend was weer aan het werk, ik was alleen thuis en de jongens zetten het tegelijkertijd op een brullen. Ik heb geleerd om dit te relativeren. Ik heb maar één paar handen. Een tweeling moet maar leren dat ze niet altijd meteen getroost kunnen worden, soms moeten ze even wachten. Het is niet anders. Als je dit eenmaal zelf accepteert, valt er een enorme last van je af. En als ze echt ontroostbaar zijn, ga ik met ze op bed liggen. Allebei op mijn borst, huid op huid. Dan maar geen schone was of avondeten.”

[STAP stap=”2″]

Vraag hulp

Over het algemeen hebben veel moeders hier moeite mee, maar volgens Marieke moet je alle hulp aannemen die je kunt krijgen. “Als mensen vragen of ik hulp nodig heb, zeg ik altijd: ‘Ja graag!’ Komt er bezoek, dan mogen ze van mij altijd Lewis en James de fles geven. Heb ik mijn handen weer vrij om iets anders te doen. Daar word je echt heel makkelijk in als tweelingmoeder. Ik volg ook altijd alle tips op die ik krijg. Hoor ik dat de Puckababy-inbakerdoek fijn is? Ik koop ‘m meteen. Verricht een osteopaat wonderen bij krampjes? Ik maak een afspraak.”

[STAP stap=”3″]

Lang leve Instagram

Waarom zelf het wiel uitvinden als anderen dat al voor je gedaan hebben? Marieke volgt op Instagram andere tweelingmoeders en haalt daar haar inside information vandaan. “Erg leuk om tips op te doen en onderling ervaringen uit te wisselen. Ik volg bijvoorbeeld carlijnbiesemaat.nl, christytylerphoto en mamamargaritha.”

[STAP stap=”4″]

Rust, reinheid, regelmaat

Vooral met twee kiddo’s is het fijn als je ze in een lekker, soepel lopend schema hebt. De truc: laat ze (bijna) alles samen doen. Marieke: “Ik leg James en Lewis altijd tegelijk op bed. Is het tijd voor een voeding en slaapt er nog eentje, dan maak ik die meestal ook wakker. Ze krijgen tegelijk de fles: ik leg ze bijvoorbeeld samen in een voedingskussen en stop de fles in hun mond. Eronder leg ik een opgerolde hydrofielluier die de fles omhoog houdt. Zo hoef ik niet twee flessen vast te houden. Het is belangrijk om ze in hetzelfde ritme te houden, anders heb ik echt geen moment rust meer.” Marieke hanteert één uitzondering, namelijk het badderen. “Dat is haast niet te doen met twee kleintjes, zeker niet als ik alleen ben. Ik kan ze moeilijk tegelijkertijd afdrogen. Dus mijn vriend en ik gaan vaak om de beurt met ze douchen, veel handiger.”

[STAP stap=”5″]

Investeer in goede spullen – maar met mate

Veel aanstaande tweelingmoeders gaan als een dolle shoppen, want: alles in tweevoud! Niet doen, tipt Marieke: “Je hebt de eerste maanden echt geen twee boxen nodig, en anders zijn er ook tweelingboxen. En mijn kleintjes liggen de eerste weken op onze kamer samen in een ledikantje, dat ik aan twee kanten heb opgemaakt. Wat ook niet nodig is: alle kleertjes dubbel kopen. In de praktijk draagt een tweeling zelden hetzelfde pakje op hetzelfde moment: dan heeft de een ‘m ondergespuugd of de ander had een luierongelukje… Ook schelen tweelingen bij de geboorte vaak flink in gewicht. Lewis was ruim een pond zwaarder en paste eerder in een grotere maat dan James. Ook groeit het ene kind sneller dan het andere.” Wat wel de moeite waard is: een goede kinderwagen. “Ik heb een langwerpige waarbij mijn zoontjes achter elkaar zitten. Ideaal, want ik woon in de stad en ons huis heeft smalle gangen. Deze wagen doorstaat elke Kruidvat/supermarkt-test. Verder zweer ik bij een goede draagzak, die gebruik ik binnenshuis. Dan heb ik bijvoorbeeld Lewis met krampjes tegen me aanliggen, en heb ik mijn handen vrij voor James.”

[STAP stap=”6″]

Boven en beneden

Een spuitluier? Hup, naar boven om te verschonen. Een melkspuugje? Daar ga je weer. “Met een tweeling blijf je heen en weer lopen,” zegt Marieke. Ze heeft boven én beneden het belangrijkste babyspul liggen. “Ook beneden heb ik kleertjes, luiers en een verschoonkussen liggen. Zo kan ik gewoon beneden blijven, bij beide baby’s.”

[STAP stap=”7″]

Geen schuldgevoel

Ja, het ene kindje vraagt soms meer aandacht dan het andere. En sommige dingen moet je nu eenmaal praktisch benaderen in plaats van met je gevoel. Als nieuwbakken moeder kan je je daar soms schuldig over voelen, weet Marieke: “Ik voed de jongens ook vaak terwijl ze in een wipper zitten. In het begin voelde ik me daar schuldig over: de borstvoeding was al niet gelukt wegens te weinig melkproductie, en nu kon ik ze niet eens tegen me aanhouden tijdens het flessen. Dat probeerde ik eerst wel, maar dat bleek niet te doen. Voedde ik de een, dan begon z’n broertje te huilen want die wilde ook vastgehouden worden. Knuffelen doen we nu na het voeden. Het is soms echt passen en meten. Neem het dag voor dag, blijf ademen en probeer relaxed te blijven. Het hoeft niet perfect.”

Welke tips heb jij voor kersverse tweelingmoeders? Vertel het ons!

Dit wist je vast nog niet… 6 feiten over tweelingen! En lijken alle tweelingen op elkaar? Echt niet!

Reageer op artikel:
Zó handle je die eerste weken met je newborn tweeling
Sluiten