Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 20 apr 2015

Zo help jij je kind bij de Centrale Eindtoets

‘Mijn kind is zo zenuwachtig’, ‘ik ben minstens zo gespannen’ of ‘ik ben bang dat er een black-out ontstaat’. Herkenbaar? Ruim 166.000 achtste groepers starten morgen met de Centrale Eindtoets. Ofwel: de nieuwe Cito. Hoe kun jij je kind het beste helpen?

1. Relax!

Ooit gemerkt dat wanneer er een zenuwachtig iemand in je buurt is, je dat overneemt? Het laatste waar je kind bij gebaat is, is een moeder die stijf staat van de zenuwen.

2. Oefen samen, maar sla niet door

Don’t worry, leraren hebben al een schooladvies aan je kind gegeven. En dat advies passen ze alleen aan als de toets beter wordt gemaakt dan verwacht. Basisscholen mogen het advies niet verlagen na de test, dus de Centrale Eindtoets is eigenlijk een second opinion. Het is dus prima om vanavond nog even samen te oefenen, maar sla niet door.

3. Rust, reinheid regelmaat

Zorg dat er geen onnodige stress is thuis. Laat je kind ‘s avonds zijn kleding al klaar leggen, stop belangrijke spullen in een tas, ga op tijd naar bed en sta een kwartiertje eerder op. Mocht er onverhoopt iets tegen zitten, dan hoeven jullie niet te stressen.

4. Praat

Jij kent je kind het beste en weet wat goed voor hem/haar is. Probeer je kind te steunen en duidelijk te maken dat er geen reden is voor zenuwen. Het enige waar stress voor zorgt, is dat je minder lekker in je vel hangt en je je daardoor minder goed kunt concentreren.

Nog meer tips? Dynamic Activities, een educatieve kennispartner voor scholen, maakte deze poster voor achtste groepers >

Lees ook: Leraar Paul schrijft de beste brief over de Cito-toets aan zijn leerlingen >

Reageer op artikel:
Zo help jij je kind bij de Centrale Eindtoets
Sluiten