Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Mind maart 1, 2015

Zo herken je een frenemy

Frenemy: friend en enemy. Vriend en vijand. De woordspeling is kinderlijk en doet denken aan een matige tienerfilm (Clueless) of real life soap van een net zo matige celebrity (Hilton, Kim, anyone?). Toch komen frenemies overal voor en op alle leeftijden. Zelfs als je de dertig ruim gepasseerd bent en denkt het gekonkel achter je te hebben gelaten. Niets is minder waar.

Een frenemy kan een vijand zijn die zich voordoet als een vriendin, maar het kan ook een vriendin zijn die meent een rivaal in je te herkennen. De persoon in kwestie doet allervriendelijkst (zo op het eerste gezicht) maar heeft een verborgen agenda. Deze ‘vriendschappen’ kunnen toxic zijn. Je komt ze daar tegen waar belangen zijn en dus vind je ze op je werk maar ook op ‘t schoolplein tussen de moeders. Onderzoekers praten liever over ambivalente of wispelturige vriendschappen. Wispelturig omdat grote kwaliteiten zoals begrip en een luisterend oor samengaan met kritiek, jaloezie en afwijzing. Zoals sociaal psychologe Karen Fingerman in haar betoog over deze vriendschappen zegt: “Je vindt ze geweldig, je wil ze niet kwijt, maar tegelijkertijd zijn ze toxisch en doet ‘t pijn.”

Kenmerken frenemy

De belangrijkste drivers van een frenemy zijn vaak concurrentie en jaloezie. Op het werk valt zich dit makkelijk uit te leggen omdat de bevriende collega zich bedreigd kan voelen in carrière perspectieven. Op ‘t schoolplein uit het zich vaak in de angst om populariteit te verliezen en daarom wil deze moeder alle touwtjes in handen houden. Ze staat overal vooraan, deelt de ‘lakens’ uit, doet veel voor je, maar roddelt achter je rug om. We hebben het over iemand die zich bedreigd voelt. In het algemeen en specifiek ook bij jou.

Als je doorkrijgt dat een vriendin eigenlijk een frenemy is, is het knap lastig er wat aan te doen. Ruzie maken is geen optie. De vriendschap afkappen ook niet, want je wil deze dame ook weer niet tegen je hebben, geslepen als ze is. In deel 1 van Frenemies: Zo herken je haar

1. Het initiatief ligt bij haar, zeker niet bij jou

In het begin neemt zij het initiatief en voel je je ‘geliefd’. Op het moment dat je zelf het initiatief neemt 1-op-1 maar ook in de groep waarin je verkeert, keert het tij. Als ze je als een bedreiging ziet zul je merken dat ze je gaat buitensluiten. Daar waar je eerst tot haar inner circle behoorde, word je kunstig naar de tweede rij verplaatst. Je bent er nog wel bij, maar alleen als zij het wil.

2. Ze vertelt veel, maar is niet echt kwetsbaar

Echte emoties worden niet gedeeld met je. Het lijkt misschien wel zo, maar het blijft vagig en op de oppervlakte. Er blijft altijd een afstand en je krijgt het gevoel dat ze jou niet vertrouwt of eigenlijk vertrouwt ze te weinig op zichzelf om anderen in het algemeen te vertrouwen.

3. Je bent te vaak teleurgesteld

Ze is onbetrouwbaar. Je kunt er niet van opaan dat ze op tijd is. Ze vergeet belangrijke mijlpalen en zegt daar later sorry voor, ‘want het was zóóó druk.’ En ze is er eigenlijk niet op momenten dat je het echt nodig hebt.

4. Er zit altijd een voor-wat-hoort-wat principe in haar relatie

Op werk zorgt ze ervoor dat jij de vervelende klussen oppakt en op ‘t schoolplein ontdek je dat je vooral wordt ingeschakeld als het uitkomt. Of je haar dochter mee naar zwemles wilt nemen. Volgende keer zal zij het doen. Echt. De voorwaardelijkheid overheerst over het met liefde iets doen voor iemand.

Een BMF (Best Mom Friend) kan ook wel eens verkeerd uitpakken, lees het knipoog artikel over BMF’s hier. Maar uiteindelijk is het glas liever halfvol en kan het ook zo maar zijn dat je op je werk ondanks prestatie druk een geweldige vriendin maakt.

Reageer op artikel:
Zo herken je een frenemy
Sluiten