florine duif
florine duif Kids 25 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

Zo herken je een hooggevoelig kind en wat je kunt doen om ze te helpen

Hooggevoelig zijn. Een fenomeen dat steeds vaker wordt besproken. Ook wel HSP genoemd. Famme’s Florine is hooggevoelig. Ze voelt, ruikt en hoor meer dan gemiddeld. Ze heeft er nooit bij stilgestaan dat ze ook een hooggevoelig kind (HSK) zou kunnen krijgen.

Nu ben ik een volwassen vrouw en weet ik om te gaan met hoogsensitiviteit. Maar voor een jong kind is dat lastig. Zo zei mijn dochter laatst tegen me: ‘Mam, ik weet waarom jij hoofdpijn hebt. Je hebt de afgelopen week veel te hard gewerkt.’ Drie jaar is ze. Veel te jong om dit soort uitspraken te doen. Ik stelde haar op haar gemak en vertelde haar dat ze zich echt geen zorgen om mij hoeft te maken. Toch herken ik me in haar. Als kind pakte ik altijd de sferen op van andere mensen, kreeg ik te veel prikkels binnen en raakte ik in bepaalde situaties gefrustreerd. Mede door deze prikkels. Uiteindelijk moet ze er zelf mee leren omgaan, maar als ouder kun je zeker helpen.

Lees ook: Kinderen erven intelligentie van hun moeder.

(H)erkenning

Om eerst even bij het begin te beginnen. Hoe herken je een hooggevoelig kind? Ik heb een aantal kenmerken op een rij gezet. Hooggevoelige kinderen…

1. Nemen subtiele veranderingen vliegensvlug waar (sferen bijvoorbeeld)
2. Zien en voelen alles (pluisjes op de grond, labels in de kleding etc.)
3. Schrikken snel
4. Zien de schoonheid van dingen (denk aan natuur)
5. Vinden veel mensen in een ruimte niet altijd prettig
6. Vinden onverwachte gebeurtenissen ingewikkeld
7. Hebben extreem veel rust en regelmaat nodig
8. Kunnen gedachten lezen (zie hoofdpijn-verhaal)
9. Zijn bang om iets verkeerds te doen (zijn erg perfectionistisch)
10. Raken snel gefrustreerd als iets niet lukt
11. Houden niet van natte kleding (een druppel water is al genoeg om kleding te willen wisselen)
12. Zetten behoeftes van anderen voorop en kunnen moeilijk voor zichzelf opkomen
13. Zijn heel gevoelig voor negatief commentaar
14. Stellen diepzinnige vragen
15. Vinden dingen snel vertederend
16. Hebben een zeer groot hart
17. Zijn wijs voor hun leeftijd
18. Zijn vaak bang voor zand

Tips

Nu ben ik geen psycholoog, maar ik heb wel met een aantal mensen gesproken, waaronder een homeopaat. Een Franse vrouw (lees even een keer het boek ‘Waarom Franse kinderen niet met eten gooien’) die mij vertelde dat je ze altijd serieus moet nemen. Erken hun emoties en gevoelens. Een HSK begeleiden is lastig als je zelf geen HSP bent, maar ook dan is het soms best ingewikkeld. Mijn homeopaat gaf de tip: begin de zin altijd met ‘Ik zie dat je boos/verdrietig/blij bent’. Zo geef je je kind het gevoel gewaardeerd te worden.

Daarnaast zijn rust, reinheid en regelmaat zeer belangrijk. Wanneer dit niet aanwezig is, zal een kind negatief reageren. Komt er verandering aan, leg dit dan uit aan je kind. Verander nooit zomaar iets. Vertel altijd wat er komen gaat.

Vertel je eigen ervaringen. Kinderen zullen dit in eerste instantie een beetje gek of grappig vinden, maar daardoor wordt de situatie wel duidelijk en minder beladen. Zeg ook hoe jij met sommige dingen bent omgegaan. Geef voorbeelden.

Luister naar je eigen gevoel. Jij weet als geen ander hoe je kind in elkaar steekt. Trek je niets aan van je omgeving, want jij weet waar hij of zij behoefte aan heeft. Leg ook aan de leraren of crècheleidsters uit wat eraan de hand is en dat jouw kind extra gevoelig is. Vaak weten ze wel hoe ze hier mee om moeten gaan. Zo niet, maak dan een lijstje met eigenschappen en dingen die belangrijk zijn voor je kind.

In the end doen we allemaal maar wat en hebben we allemaal het beste met onze kinderen voor, maar bij HGK is het belangrijk dat je je nooit tegen hun emoties verzet of dat je ze belachelijk maakt. Luister altijd naar ze en laat ze hun verhaal doen. Op deze manier kunnen emoties verwerkt worden en voelen ze zich beter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo herken je een hooggevoelig kind en wat je kunt doen om ze te helpen
Sluiten