Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Eten augustus 15, 2014

Zo houd je je kinderen zoet aan tafel

Met je kinderen uit eten en ze dan rustig en gezellig aan tafel houden een utopie? Niet als je deze tips van Bluebelle opvolgt.

Zie jij wel eens van die gezinnen, waarbij de kinderen netjes aan tafel zitten. Niks weglopen, met eten gooien en ellebogen onder de arm verveeld voor zich uitkijkend. Wij denken dat ze deze vijf tips hebben opgevolgd. Doe er je voordeel mee!

1. Begin jong

Zit je ook vaak met verbazing te kijken naar die keurige vaak Franse kinderen die netjes aan tafel blijven zitten en hun bordje leeg eten? De truc is om jong te beginnen en ze al vroeg te leren geduld te hebben en aan tafel te eten. Niet voor de tv en niet terwijl ze rondlopen. Eten doen we zittend! Serveer thuis bijvoorbeeld in het weekend ook eens 2-gangen; voor & hoofd. Maak het gezellig aan tafel. Kaarsje aan, tafellaken & servetten erbij. Laat ze af en toe even wachten zonder dat ze mogen rondrennen. Bij ons levert dat ook geschreeuw en ongeduld op, maar je leert ze zo wel dat ze soms even moeten wachten. Neem de allerkleinsten eens wat vaker mee als je af en toe uit eten gaat. Begin met de plaatselijke pizzeria waar je binnen 15 minuten een pizza op tafel krijgt en meer klein grut rond loopt, maar laat ze wel kennis maken met het fenomeen: uit eten en aan tafel blijven zitten.

2. Kies realistisch

Je kinderen meenemen naar een tent met een Michelin ster en linnen op de tafels? Kan. Maar de kans is groot dat ze daar toch echt wat ouder voor moeten zijn en de rest van de gasten niet echt zitten te wachten op jouw nieuwsgierige en ietwat luidruchtige peuter. Kies een restaurant waar ze op kinderen zitten te wachten en waar er ruimte is voor wat heen en weer geschuif. Kies op vakantie het liefst voor dat ene restaurant aan een pleintje waar de kids op een gegeven moment gewoon kunnen gaan spelen. Stem je eigen wensen af op die van je kinderen. Misschien is een 4-gangen menu (hoe lekker ook) wat ambitieus. Ga i.v.m. de tijd aan tafel, bijvoorbeeld zelf voor een voor- en hoofdgerecht op het moment dat je kids gaan voor hoofd- & na. Er blijft vaak wel wat over van hun toetje.

3. Bestel eerder voor de kinderen

Check als het even kan van te voren (online) de menukaart om te zien wat er te bestellen is voor de kids en bestel hun gerechten iets eerder dan die van jou en je partner of vraag de keuken of ze het net iets eerder kunnen serveren. Zo hoeven je kinderen niet té lang te wachten, krijg jij de kans om ze de eerste 10 minuten even te helpen om daarna ook van je eigen eten te kunnen genieten. De meeste kinderen eten langzaam en worden wat rustiger als ze eenmaal een bordje voor hun neus hebben.

4. Betrek ze bij de keuze én het gesprek

Stil zijn wordt een stuk lastiger als je je verveelt. Maak je kids onderdeel van het hele proces. Welk restaurantje vind jij leuk? Wat wil je eten? Praat niet de hele tijd alleen maar met elkaar maar gooi er af en toe ook een onderwerp in waar zij het graag over willen hebben. Gebruik het restaurant zelf ook als gespreksonderwerp: wat vind je mooi? Waar denk jij dat de kok is?

5. In je tas die Ipad

Super handig natuurlijk, zo’n Ipad. En je hebt geen kind aan ze. Mooi, want dan kun jij lekker genieten van je eten en een keer een zin afmaken. Of toch niet? Wij zijn niet zo’n voorstander van steeds maar weer die schermen tevoorschijn toveren, zeker niet tijdens het eten. Leer je kinderen dat het ook leuk is om gewoon met elkaar aan tafel te zitten. Leer ze de eetbeleving al vanaf kleins af aan. Neem desnoods een tasje met tafelspelletjes, een boekje en kleurtjes mee. Iets waardoor je ook nog interactie met elkaar houdt en wat ze ook nog bereid zijn weg te leggen als het eten komt. Wat ons betreft: die Ipad in de tas voor absolute noodgevallen.

Reageer op artikel:
Zo houd je je kinderen zoet aan tafel
Sluiten