Redactie
Redactie Beauty 14 jan 2016

Zo jong zijn meisjes als ze zich voor het eerst voor hun lichaam schamen!

Tijdens mijn puberteit – en daarna – heb ik de nodige periodes gekend waarin ik allesbehalve tevreden was, niet met mezelf maar vooral niet met mijn lichaam. ‘Wie niet?’ denkt de gemiddelde lezeres waarschijnlijk. Klopt, elke vrouw zit het ene moment lekkerder in haar vel dan andere.

Vanaf welke leeftijd worden meisjes zich bewust was van hun lichaam? Is dat ongeveer zo aan het eind van de basisschool, tijdens het douchen met gymnastiek, als meisjes om hen heen borsten krijgen of als ze voor het eerst verliefd worden?

Mijn dochter wil ik het liefst zo lang mogelijk behoeden voor gevoelens van schaamte. Maar dan moet ik waakzaam zijn, want onderzoek wijst uit dat de gemiddelde leeftijd waarop meisjes zich voor het eerst bewust zijn van danwel schamen voor hun lichaam als ze 9 of 10 jaar zijn. Au. Zo vroeg al?

Steeds jonger

Bijna 2000 tienermeisjes en volwassen vrouwen tussen de 13 en 64 jaar werden voor het onderzoek ondervraagd. En terwijl de volwassen vrouwen aangaven zich te herinneren dat ze zich voor het eerst bewust voor hun lichaam schaamden rond hun dertiende of veertiende was, gaven de tienermeisjes aan dat ze dat al voor hun tiende jaar ervaarden.

Het meerendeel (60 procent) van de meisjes en vrouwen gaf aan dat het eerste bewustzijn over hun lichaam vooral kwam door een opmerking van een vriendin of klasgenoot, danwel door hoe de media schoonheid tentoonspreidt. Een kwart van de meisjes gaf aan dat ook hun ouders een rol speelden in de schaamte voor hun lichaam. Ook konden foto’s van zichzelf een trigger zijn (30 procent), gevolgd door de neiging om zichzelf te vergelijken met anderen (28 procent) danwel het passen van nieuwe kleding (eveneens 28 procent).

Seksuele samenleving

Kinderen – meisjes – worden zich steeds jonger bewust van hoe ze eruit zien, of hoe ze eruit zouden ‘moeten’ zien. Volgens deskundigen is de media hier voor een groot deel verantwoordelijk voor. Waar nu ‘verantwoordelijk voor’ staat, had ook ‘schuldig aan’ kunnen staan. Daarnaast is de samenleving anno nu aanzienlijk ‘seksueler’ dan vroeger, waarbij kinderen – meisjes – al op jonge leeftijd ouder willen overkomen en zich ook als zodanig (willen) gedragen. Bij die gedachte hoort ook een ‘ouder’, meer volwassen lichaam, met bijbehorende kleding. Het zijn allemaal kleine en grotere oorzaken van het vroege bewustzijn dat kinderen hebben van hun lichaam, uiterlijk en de manier waarop ze overkomen.

Een dochter die zich al (veel te) jong zo bewust is van haar lichaam en uiterlijk klinkt mij als een enorm schrikbeeld in de oren. Ik googelde er lustig op los, op zoek naar tips voor ouders om dit proces zo enthousiast mogelijk te vertragen.

Zorg ervoor dat je dochter begrijpt hoe media werkt

Dat betekent niet alleen maar zeggen ‘dat je er niet zo uit moet willen zien als dat meisje op de cover’, maar ook echt uitleggen dat dat meisje er in het echt ook niet zo uitziet. Kortom: uitleggen dat media voor een deel ‘nep’ is. Daar mag best het woord ‘photoshop’ bij vallen.

Verleg de focus naar andere zaken

Als een gesprek over lichamen gaat, zowel over dat van haar als over lichamen in het algemeen, probeer dan de focus van het gesprek over het lichaam te verplaatsen. Denk aan: ‘wat knap hè, dat je met een lichaam hele stukken kan rennen, dat je ermee kunt zwemmen of tijdens de balletles zo mooi op je tenen kunt staan’. Kortom: benadruk wat het lichaam allemaal kan, in plaats van hoe het eruit ziet.

Leer je dochter positief te zijn over haar eigen lichaam

Voortbordurend op bovenstaande: als haar lichaam tot iets in staat is gebleken (zeven meter onder water zwemmen, een flikflak maken, zo hard mogelijk van A naar B rennen), benadruk dat expliciet. Zo wordt praten over wat je lichaam allemaal kan doen belangrijker dan hoe het eruit ziet.

Kraak nooit je eigen lichaam af ten overstaan van je dochter

Vergeet niet dat je in alles een rolmodel voor je dochter bent, zeker in die leeftijd. Als mama tegen papa zegt ‘dat ze deze broek eigenlijk niet meer past omdat er een kwabje overheen komt’, of ‘dat haar kont in dit rokje wel erg groot is’, geef je daarmee het slechtst denkbare voorbeeld aan je dochter. Niet doen dus.

Hierboven wordt overwegend gesproken over dochters en meisjes, maar vlak ook vooral jongens niet uit – ook zij zijn zich al vroeg bewust van hun lichaam en al bovenstaande geldt net zo voor hen als voor meisjes.

Wat zijn jouw gedachten en tips rondom dit thema? Deel het op onze Facebookpagina!

Er zijn zoveel dingen waar kinderen onzeker over zijn, daarom: Om deze 7 lessen draait het als je je dochter zelfvertrouwen wilt geven >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo jong zijn meisjes als ze zich voor het eerst voor hun lichaam schamen!
Sluiten