Renske Hoff
Renske Hoff Kids 21 februari 2016

Zó kom je de eerste werkdag na je verlof door

Nadert je eerste werkdag met rasse schreden? Vrees niet. Ondergetekende moest er zelf afgelopen dinsdag aan geloven en overleefde de dag heel prima. Zie hier: tien blitse tips voor de eerste werkdag na je verlof.

[STAP stap=”1″]

Gaat heen in een nieuwe outfit

Ik zeg: bij een eerste werkdag horen nieuwe kleren. In principe heb je natuurlijk altijd nieuwe kleren nodig, maar nu dus helemaal. Zo voorkom je namelijk een jetser van een kledingcrisis, bovendien zorgt een stel nieuwe kleren aan het lijf toch nog voor een behoorlijk fris en fruitig gevoel. Bij benadering dan. Dus hop hop, snel nog even aan de shop. Het leven is goed.

[STAP stap=”2″]

Plan vooruit

Zorg dat je kleding klaarligt. En vergeet de bijpassende schoenen en die tiptop ingepakte tas niet. Echt niet uitstellen, voor je het weet kom je alsnog te laat. Op stomme schoenen. Of met zes losse tasjes.

[STAP stap=”3″]

Begin op een dinsdag of woensdag

Als het even kan: zorg ervoor dat je middenin de week begint. Dan kun je rustig opstarten en heb je minder kans om oververmoeid en ondergesneeuwd te raken. Verdeel thuis de taken goed en houd je agenda ’s avonds vrij om bij te kunnen komen.

[STAP stap=”4″]

Bel het kinderdagverblijf tien keer op

Nouja, misschien moet je maximaal vijf keer bellen, er is een grens, maar doe het. Heus: niemand vindt het raar, en als ze het wel raar vinden zijn ze een sukkel. Vind je het juist goddelijk om eindelijk weer iets anders te doen dan fulltime te zorgen en melkvlekken van je trui te poetsen, voel je dan in godsnaam niet schuldig als je niet belt. Is ook goed.

[STAP stap=”5″]

Wennen is key

Laat je kind in de voorafgaande weken wennen aan het kinderdagverblijf of aan het oppasadres/de oppas. Zo kun je zelf ook meteen wennen aan de overdracht. Nog zoiets slims: laat je baby in deze weken af en toe drinken uit een flesje. Sommige baby’s tonen zich namelijk plots notoire flesweigeraars. Vraag je consultatiebureau om advies.

[STAP stap=”6″]

Heb vertrouwen, het went

Als je denkt wat is dit voor een hel dat dit dus nooit gaat wennen: het komt goed. Vele vrouwen gingen je voor. Uiteraard is het geen sinecure om werk met een gezin te combineren, laten we daar vooral niet lichtzinnig over doen, maar je komt vanzelf in een flow (uit en thuis). Accepteer dat je misschien niet meer zo fit bent als vroeger. En weet: je kunt echt een heleboel op een paar uur slaap.

[STAP stap=”7″]

Kook vooruit

Zorg dat je een maaltijd klaar hebt staan, scheelt een heleboel stress. Sowieso is dit dus echt heel slim als je drukke werkdagen op stapel hebt staan.

[STAP stap=”8″]

Zoek lotgenoten

Het kan enorm fijn zijn om met andere werkende moeders te praten over je nieuwe bestaan. Zij weten wat je doormaakt, wat je twijfels en gedachten zijn, hoe het is om te functioneren met slaaptekort. Een opbeurend app-je over en weer helpt zó enorm.

[STAP stap=”9″]

Huil als het moet

Als je het moeilijk vindt om ’s ochtends afscheid te nemen van je kleine snoep: snotter een end weg. Heus, het lucht enorm op. Het is bovendien heel normaal. Ondergetekende liep het allemaal vreselijk op te kroppen, en nouja, dat resulteerde in de hele dag buikpijn en bij het ophalen evengoed alsnog in een huilbui. Van veel snotteriger en hysterischer aard dan het opgekropte origineel. Ook geen ramp, maar toch.

[STAP stap=”10″]

Lach als het kan

Lachen is een geweldig medicijn tegen vermoeidheid. En verder is er altijd nog koffie. En water. En foundation. Ontzettende hulde aan degene die foundation heeft uitgevonden! Oh, en één van de make-up trends van 2016 is de statement-lip en geloof ons, met een puik gekleurde lip let niemand nog op die groteske wallen. Helemaal als je er dus ook nog eens breeduit bij lacht.

Ook nog een toptip voor die eerste werkdag onder de knop? Praat mee op onze Facebook.

Lees ook: 9x wat je nooit moet zeggen tegen werkende moeders >

Reageer op artikel:
Zó kom je de eerste werkdag na je verlof door
Sluiten