Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 16 aug 2016

Zó komt het dus dat je wagenziek wordt als je leest in de auto

Als je last van wagenziekte hebt, weet je dat je ab-so-luut niet aan je vakantiethriller moet beginnen in de auto. Of je kinderen Dolfje Weerwolfje moet laten lezen. Voor de leken onder ons: dat is vragen om een auto vol narigheid. Maar wist je dat je lichaam een heel goede reden heeft om wagenziek te worden als je in de auto leest?

Dat is namelijk zo geregeld in onze hersenen. Volgens Dean Burnett, neuroloog en schrijver van het boek Idiot Brain: What Your Head Is Really Up To vertellen je hersens aan je lichaam dat je vergiftigd(!) wordt als je leest in de auto.

Bron: istock

Lezen terwijl je in een rijdend voertuig zit, veroorzaakt namelijk een zintuigelijke verwarring in je hersenen. Het zit zo: de Thalamus, een belangrijke hersenkern die een cruciale rol speelt bij het overbrengen van informatie van de ogen naar de hersenen, krijgt als je in de auto gaat zitten lezen teveel signalen door omdat er niet geregistreerd kan worden of je nu beweegt of stilstaat. Burnett: ‘Onze hersenen krijgen signalen van onze spieren dat we stil zitten, maar van het evenwichtsorgaan krijgen je hersenen signalen door dat je beweegt. Die signalen samen kunnen je hersens niet bolwerken, waardoor je hersenen denken dat je vergiftigd wordt.’ Drie keer raden wat voor signaal je hersens aan je lichaam geven als het denkt vergiftigd te worden? Juistem, pak je zakje maar!

We geven je graag nog even 15 tips om wagenziekte tegen te gaan mee!

[likebutton]Meer van dit soort artikelen lezen? Vergeet ons dan niet te liken!”[/likebutton]

Reageer op artikel:
Zó komt het dus dat je wagenziek wordt als je leest in de auto
Sluiten