Zo krijg je het allermooiste lichaam (zonder er hard voor te zweten)

Famme’s Muriel woonde een tijdje in Zuid-Afrika naast een sportschool met groot zwembad en profi zwemlessen. Binnen zes maanden kreeg ze haar oude figuur (van vóór de drie kinderen) terug. Zonder er al te hard voor te hoeven zwoegen. Want aan de gewichten hangen in de sportschool of hupsen in een klasje? Liever iets anders. Door te zwemmen ontdekte ze wat het baantjes trekken voor invloed op je heeft.

Ik refereerde er al aan in mijn vorige pleidooi voor het zwemmen. De positieve aspecten van het zwemmen zijn zo groot gebleken, dat de eventuele mindere (nat en koud, chloorwater) als sneeuw voor de zon verdwijnen als je eenmaal hooked bent. Als ik vertel aan mensen dat ik sportief zwem, dan krijg ik vaak veel complimenten. ‘Dat je zo vroeg opstaat om te gaan zwemmen, knap hoor.’ En ook ‘brrrr, in het water springen en dan met natte haren door de kou. Jij liever dan ik.’ Toch heb ik al diverse mensen om, want als je eenmaal doorzet en de techniek van het zwemmen onder de knie krijgt (lees, in de snelle baan met bril en sportief badpak banentrekken) krijg je er zóó veel voor terug.

Als je zwemmen gaat vergelijken met andere duursporten, neem hardlopen, dan is het niet moeilijk uit te leggen wat er gebeurt. Doordat je haast gewichtloos een prestatie levert loop je bijna geen kans op blessures, terwijl ik in mijn hardloopperiode met rug- en knieklachten of verzwikkingen thuiskwam. Daarnaast train je tegelijkertijd niet alleen je benen, maar ook je armen, buik en rug tijdens het zwemmen. Doordat je met je handen krachtig het water wegduwt verdwijnen de arm kipfilet’jes geleidelijk. Om het effect sterker te laten werken, schafte ik Power Paddles aan om mijn bovenlichaam en armen te versterken. Bovendien verbeter je je vrije slag techniek ermee, oftewel de borstcrawl.

Als een verzopen puppy happen naar adem tijdens de borstcrawl?

De borstcrawl, ook zo’n onderwerp van gesprek. ‘Ik hap altijd als een verzopen puppy naar adem als ik ga borstcrawlen’, kopte mijn vriendin F. laatst. En dat herkende ik maar al te goed. Het onder de knie krijgen van de adem is lastig bij de vrije slag. Maar heb je hem na oefening eenmaal te pakken dan kom je in een kadans die bijkans verslavend is. Als een runners high. Mijn persoonlijke zwemmers high.

Minuut na minuut

Omdat je bezig bent met het perfectioneren van hoe je je lichaam inzet voor de beste zwemsessie focus je op al die handelingen. Bijna als een trance. Hardlopers zullen dit herkennen. Achtereenvolgens ben je bezig met hoe je armen en handen in het water terecht komen, hoe je ademt en hoe je je benen gebruikt bij het trappelen. In het begin redde ik amper een half baantje vrije slag. Nu lukt het me met gemak om minuut na minuut een tijdlang achter elkaar door te gaan.

Accessoires

Om mijn benen te versterken gebruik ik een plankje en finnen. Die vergroten het trapoppervlak van je beenslag. Het maakt je sterker, meer gestroomlijnd en sneller. De accessoires die ik gezworen nooit zou aanschaffen zijn het ‘knellende’ zwembrilletje en de strakke badmuts. Maar eenmaal overstag heb je geen zin in haren om je heen of water in de ogen. Gelukkig zijn de brilletjes tegenwoordig zo comfortabel dat je er weinig last van hebt.

Last but not least verruilde ik de zomerbikini voor een professioneel zwemmersbadpak. Net als het investeren in goeie loopschoenen en fijn zittende hardloopkleding wil je niet nadenken over wijkende badkleding. De badpakken van Speedo zijn beroemd en hebben de laatste jaren een transformatie ondergaan naar geweldig materiaal, dat er ook nog eens supertof uitziet. Speedo Fit is gemaakt van sterke stof die langer in vorm blijft en ondersteuning aan borst en romp geeft. De Endurance+ lijn is resistent tegen chloor en droogt supersnel. Of je nu rustig baantjes wil trekken zonder al te veel extra’s of echt voor het sportievere werk gaat. Het is fijn om je niet druk te hoeven maken hoe je zwempak zit.

Zweetvrij sporten

Als ik na een zwemsessie van veertig minuten het bad uitkom, is mijn hoofd rood van de inspanning. Gezweet heb ik echter niet en dat komt doordat het water koeler is dan je lichaamstemperatuur. Het helpt je af te koelen, waardoor je nooit zweterig of oververhit raakt. Mentaal voel ik me op mijn best als ik regelmatig zwem. Ik voel minder stress en een stuk energieker. Bijkomend groot, zo niet grootste, voordeel is dat mijn zelfvertrouwen gigantisch stijgt doordat ik lichter ben en vooral een veel mooier lijf krijg. En daar is het me uiteindelijk ook om te doen. Een fit en gestroomlijnd figuur dat bij mij past. Dat ik het zwemmen ook echt leuk ben gaan vinden is een extra kers op de taart.

Extra
Speedo wil zwemmers helpen de beste zwembeleving en training te ervaren. Door speciale trainingsvideo’s tonen ze alle mogelijkheden met de hulpstukken die ik hierboven beschrijf. Bij de Speedo Fit zwemkleding wordt rekening gehouden met een goede borstondersteuning, spierondersteuning en het bieden van de beste stroomlijning voor optimaal zwemresultaat. Klinkt professioneel en dat is het ook. Maar als je echt gaat zwemmen wil je niet anders. Met het Get Speedo Fit programma leer je je zwemtechnieken te verbeteren, lees je over alle voordelen van zwemmen en ontdek je alle mogelijkheden in het water met tools, tips & tricks. De producten van Speedo zijn verkrijgbaar bij Intersport.

Check ook eens de Speedo Facebook voor meer inspiratie. De producten van Speedo zijn te koop Intersport. Klik hier voor het aanbod.

In samenwerking met Speedo

Reageer op artikel:
Zo krijg je het allermooiste lichaam (zonder er hard voor te zweten)
Sluiten