Redactie
Redactie Erop uit 1 okt 2014

Zó krijg jij je kind aan het lezen

Vandaag begint de Kinderboekenweek 2014. Wij bij Famme besteden daar deze week aandacht aan met serie leuke artikelen. We beginnen met de basis: hoe krijg je je kind aan het lezen?

Uhm ja, daar zeg je me wat…Is lezen eigenlijk nog wel van deze tijd? Kinderen spelen toch liever video games of gaan buiten ravotten? Maar geef het niet te snel op, er zijn genoeg redenen waarom jij jouw kids ook eens met een boek op schoot wilt zien!

Want ja, op jonge leeftijd lezen heeft veel voordelen. Zo hebben kinderen die graag lezen vaak betere cijfers, meer zelfvertrouwen en betere sociale vaardigheden. En ojaa natuurlijk, een veel betere taalkennis! Wil jij je kind ook een duwtje in de juiste richting geven?

Probeer dan eens deze tips:

1. Voorlezen

Jong geleerd, is oud gedaan. Voorlezen is de eerste stap om kinderen zelfstandig te laten lezen. Ze leren hoe je een boek vasthoudt, dat er leuke verhaaltjes in staan en dat papa of mama ook leest. Leef je dus vooral uit met stemmetjes, want je kind leert meer dan je denkt.

2. Veel keus

Als je wilt dat je kind uit zichzelf boeken gaat lezen, kun je je huis maar beter vullen met hééél veel boeken. Boeken met én zonder plaatjes. Boeken over feeën. Boeken over dieren. Gewoon het hele scala. Laat kinderen zelf kiezen welk boek ze willen lezen en speel daar vervolgens op in.

3. Tijd vrijmaken

Kinderen hebben tegenwoordig 101 hobby’s: voetbal, ballet, gitaarles. Noem maar op. Als je wilt dat kinderen meer lezen, moet je ze daar tijd voor geven. Kinderen pakken eerder een boek wanneer ze verveeld zijn, dan wanneer ze doodmoe zijn.

4. Meer dan boeken

Lezen is zo veel meer dan een reeks boeken afwerken. Je kunt kinderen op meerdere manieren het nut van lezen bijbrengen: laat ze in de supermarkt helpen met het boodschappenlijstje of laat ze tijdens bordspellen alle instructiekaartjes voorlezen. Geef ze ook eens een stripboek cadeau. Succes verzekerd!

5. Bezoek evenementen waar lezen centraal staat

Veel openbare bibliotheken organiseren leuke kinderactiviteiten, vaak nog eens onderverdeeld in verschillende leeftijdsgroepen (0-6 jaar, 6-12 jaar en >12 jaar). Door zulke evenementen, doorgaans in de weekenden, eens te bezoeken deelt je kind een positieve leeservaring met leeftijdsgenootjes.

6. Leuk blijven

Oké, iedereen wenst z’n kleintje die mooie start. Maar feit blijft: forceer niets! Wat je niet wilt is dat lezen wordt geassocieerd met dwang of plicht. Als ze naar school gaan worden ze geconfronteerd met de nodige hoeveelheid boeken, dus zorg ten alle tijden dat dit geen negatieve lading krijgt.

7. Praten en actie ondernemen

Het helpt kinderen enorm als er thuis ook over lezen gepraat wordt. Heb je een leuk artikel gelezen? Deel het met je kinderen! Laat weten dat lezen een belangrijk onderdeel van ons bestaan is. Als ze iets willen weten of ergens geïnteresseerd in zijn, zijn daar vast tal van boeken over geschreven. Vroeg je kind laatst naar het verschil tussen de zon en de maan? Haal dan bijvoorbeeld een boek over het heelal in huis. Anticipeer op de gesprekken die je voert.

8. Geef complimenten

Omdat geconcentreerd lezen vaak nog een hele uitdaging is, mag je ze soms best eens een complimentje geven. Laat weten dat je het knap vindt dat je kind deze week al twee boekjes heeft gelezen of dat hij of zij zelf een boek uit de kast pakt. Ga ook eens wat vaker samen lezen en moedig aan dat je kind even bij je komt zitten met een boek naar keus.

9. Bezoek eens de Canon van Nederland

In 2007 heeft de overheid een culturele en historische canon gecreëerd voor schoolgaande kinderen. Ook ouders kunnen hier dankbaar gebruik van maken, omdat het een uitgebreide leeslijst bevat. Je klikt op een leuk historisch onderwerp en kunt in de rechterkolom de bijbehorende kinderboeken vinden. Super handig!

Reageer op artikel:
Zó krijg jij je kind aan het lezen
Sluiten